Guvernul si-a angajat raspunderea pe comasarea alegerilor din 2012
Data publicarii: 15-12-2011 | Politica
Guvernul si-a angajat, joi, raspunderea in fata parlamentului, pe proiectul de lege privind organizarea alegerilor parlamentare si locale din anul 2012 in aceeasi zi. Parlamentarii au transmis 18 amendamente la acest proiect de lege, iar Guvernul a acceptat patru.
De asemenea, printr-un amendament depus de deputatul PDL Mircea Toader se instituie obligativitatea ca presedintii birourilor electorale comunale, orasenesti si municipale, precum si loctiitorii lor sa fie juristi neafiliati politic si care sa nu fie rude, pana la gradul IV, cu vreunul dintre candidati.
O alta propunere, facuta de PNL, si acceptata de Guvern, prevede ca birourile electorale ale sectiilor de votare sunt formate dintr-un numar impar de membri, pentru a putea transa deciziile.
In proiectul propus initial de Guvern, birourile electorale aveau un presedinte, un loctiitor si cel mult sase reprezentanti propusi de partide, dar prin amendare se adauga inca un membru.
Guvernul a motivat necesitatea comasarii alegerilor prin faptul ca astfel s-ar evita derapajele electorale din anul 2012.
"Dorim ca in 2012, un an extrem de dificil in contextul crizei economice internationale, sa avem mai putina dezbatere care sa produca instabilitate si sa avem un an in care sa ne concentram pe ceea ce inseamna investitii, locuri de munca pentru a putea consolida cresterea economica", a argumentat, luni, premierul Emil Boc.
Totodata, el a aratat ca participarea electoratului la vot este mai buna in cazul comasarii alegerilor si nu trebuie ignorat si faptul ca se face o economie bugetara "de cel putin 20 milioane de euro".
Proiectul de lege nu prevede si reducerea numarului de parlamentari.
Data alegerilor comasate se va stabili prin hotarare de guvern.
***
Guvernul condus de Emil Boc si-a angajat raspunderea in Parlament de sapte ori, cu 13 legi asumate individual sau la pachet. Astfel, actualul Executiv a folosit angajarea raspunderii mai mult decat toate guvernele din ultimii 20 de ani.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii