Tarifele asigurarii obligatorii a locuintei sunt imposibil de fixat prin lege

Data publicarii: 03-10-2006
Tarifele primelor de asigurare obligatorie a locuintei nu pot fi impuse prin lege, intrucat depind de costurile reasigurarii pe piata externa a riscurilor preluate pe politele de asigurare, iar aceste costuri nu sunt inca cunoscute, a declarat secretarul general al UNSAR, Florentina Almajan. "Cata vreme costurile reasigurarii nu sunt cunoscute, tarifele primelor de asigurare nu pot fi fixate arbitrar, prin lege, caci costurile reasigurarii sunt cele care stabilesc, de fapt, pretul politelor de asigurare", a spus Florentina Almajan, secretar general al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

"Costurile reasigurarii se stabilesc in functie de anumite studii privind managementul riscului, care vor fi finalizate, potrivit celor mai optimiste estimari, in aprilie-mai 2007", a mai spus Florentina Almajan.

"Ministerul Administratiei si Internelor va apela la serviciile unui consortiu format din mai multe case de brokeraj in asigurari de nivel mondial, care vor avea sarcina de a prospecta piata de reasigurare si de a negocia costurile reasigurarii programului de implementare a asigurarii obligatorii a locuintei", a declarat Radu Popescu, consilier in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI)."Pana la sfarsitul anului, vom sti cat ne va costa reasigurarea, pe piata externa, a riscurilor care vor fi preluate pe politele de asigurare obligatorie a locuintei", a mai spus Radu Popescu.

Potrivit proiectului elaborat de guvern, valoarea maxima a asigurarii obligatorii va fi echivalentul in lei al sumei de 20.000 euro, pentru fiecare locuinta de tip A (cladiri cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic), pentru care se plateste o prima anuala de 20 euro, sau a sumei de10.000 de euro, pentru fiecare locuinta de tip B (cladiri cu peretii exteriori din lemn, din piatra naturala, din caramida nearsa, din valatuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament chimic si/sau termic), pentru care se plateste o prima anuala de 10 euro, informeaza NewsIn. Cursul luat in calcul va fi cel afisat de BNR valabil in momentul contractarii politei de asigurare obligatorie a locuintei.

Proprietarii care vor dori o valoare de despagubire mai mare decat suma stabilita de Guvern, vor putea incheia o asigurare facultativa. Cei care au deja incheiata o polita de asigurare nu vor fi obligati sa incheie un alt contract de asigurare, asiguratorul urmand sa cedeze, din valoarea primei incasate, suma de 20 de euro, catre pool-ul care va fi infiintat in scopul implementarii acestui proiect.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: