Croatia a semnat tratatul de aderare la UE
Data publicarii: 09-12-2011 | International
Croatia a semnat vineri la Bruxelles tratatul care ii va permite sa devina in iulie 2013 cel de-al 28-lea stat al Uniunii Europene, dupa ce documentul va fi aprobat de populatie printr-un referendum si dupa ce va fi ratificat de cele 27 de state membre.
Dupa o noapte lunga de negocieri la Bruxelles, liderii europeni au parafat, in absenta remarcata a presedintelui francez Nicolas Sarkozy, tratatul de aderare cu premierul croat in exercitiu Jadranka Kosor si presedintele Ivo Josipovic, finalizand astfel cei sase ani de negocieri de aderare. Franta a fost reprezentata de ministrul pentru afaceri europene Jean Leonetti.
"Sunteti calduros bineveniti in familia europeana", le-a spus liderilor croati presedintele UE Herman Van Rompuy, adaugand insa ca acesta 'nu este inca sfarsitul drumului pentru Croatia'. "Reformele trebuie sa continue inainte de data aderarii", a subliniat el.
"Asistam la un eveniment istoric care, masurat in functie de importanta sa pentru poporul croat, nu are egal decat in declaratia de independenta a tarii noastre", a afirmat presedintele croat.
Seful guvernului croat va participa vineri, pentru prima data, la un summit european, dar in calitate de observator.
UE a creat in ceea ce priveste Croatia un sistem de monitorizare pentru a se asigura ca Zagrebul isi va continua eforturile de reforma pana in iulie 2013.
Comisia Europeana va elabora rapoarte asupra stadiului de implementare a reformelor in sistemul judiciar, in domeniul concurentei si in cel al luptei impotriva crimei organizate si coruptiei.
Daca Zagrebul isi relaxeaza eforturile, atunci executivul european va putea sa-i trimita scrisori de avertisment, care ar putea fi urmate de eventuale sanctiuni decise de cele 27 de state membre (spre exemplu prin inghetarea fondurilor europene).
Dupa Slovenia in 2004, Croatia este a doua din cele sase foste republici iugoslave care va adera la UE, o perspectiva promisa tuturor statelor din Balcanii de Vest.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii