Isarescu: Mai devreme sau mai tarziu Romania va adopta moneda europeana
Data publicarii: Astazi, 09-12-2011 | Finante-Banci
Romania va adopta, mai devreme sau mai tarziu, moneda europeana, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale Romaniei, Mugur Isarescu, la deschiderea conferintei anuale EIBA.
"Noi privim la zona euro exact din punct de vedere legal. De la intrarea in 2007 (a Romaniei - n.r.) in Uniunea Europeana am acceptat ca la un moment dat, in viitor, vom fi pregatiti sa adoptam moneda euro. Si pana la acel moment mai avem, dar mai devreme sau mai tarziu aceasta tara va adopta moneda comuna. Din acest punct de vedere, tara deja a facut pasi in aceasta directie. Avem o tinta. Este o tinta care sa mentina coerenta politicilor economice in aceasta tara, care ca multe alte tari in cursul anului electoral se dovedesc a avea slabiciunea de a relaxa politicile economice", a spus Isarescu.
El a explicat ca aceasta tinta ar putea fi un reper care ar putea pune presiuni pe Guvern, pe politicieni si pe toate institutiile implicate in vederea mentinerii coerentei politicilor economice.
"Daca, de exemplu, pana in 2013, anul de dupa alegeri, se dovedeste a nu fi capabili sa intram in ERM II, probabil tinta va fi stabilita mai sus (dupa 2015 - n.r.). In acelasi timp, trebuie sa avem o pozitie clara cu privire la ceea ce s-a intamplat in Europa, deoarece acum este mult mai usor si mult mai confortabil sa mentinem obiectivul pana in 2015, apoi sa fixam o alta tinta. Sau sa spunem ceva de genul: 'Am vazut de asemenea alte tari. Noi nu avem tinta pentru adoptarea euro din cauza ca este criza in zona euro'", a adaugat guvernatorul BNR.
In ceea ce priveste opinia publica referitor la adoptarea euro, Isarescu a aratat ca, la fel ca in orice tara, aceasta este "instabila".
"Inainte de a aparea criza din zona euro, 90% dintre romani, daca erau intrebati daca doresc sa intre in zona euro, ar fi raspuns: 'Da, peste noapte'. De asemenea, exportatorii spuneau de ce nu adoptam mai repede euro. Cand a venit criza, nu am un sondaj, dar probabil ca mai putin de jumatate dintre romani doresc acum sa trecem la euro", a spus guvernatorul bancii centrale.
Acesta a adaugat ca, din punct de vedere cultural, popularitatea monedei europene este un element instabil, dar a afirmat ca, in opinia sa, sentimental, emotional, oricarui roman i-ar placea sa aiba o moneda care sa fie o moneda europeana si care sa ii permita sa calatoreasca in toata Europa ca pe o piata unica.
"Desigur, ei vor dori sa fie o moneda puternica si sa aiba perceptia ca este o valuta forte, care nu este acum (euro- n.r.)", a mai spus Isarescu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice