Aproape 30% dintre internauti cumpara online
Data publicarii: 06-12-2011 | Afaceri
GfK Romania a investigat in cel mai recent studiu comportamentul utilizatorilor de internet fata de cumparaturile online. Rezultatele arata ca 28% dintre utilizatorii de internet din mediul urban au facut cumparaturi online in ultimul an. Aproape un sfert dintre cei care cumpara de pe internet fac asta cel putin o data pe luna.
Tinerii raman printre cumparatorii cu cea mai mare predilectie pentru online. Astfel, achizitiile online sunt realizate mai des de catre cei cu varste cuprinse intre 18-24 ani (37%), iar adoptarea acestui comportament scade pe masura ce varsta creste (ajunge la 31% pentru cei cu varsta intre 25-34 ani si la 26% pentru intervalul 34-44 ani). Proportia dintre femei si barbati este aproximativ egala. Locuitorii din Bucuresti si cei cu educatie superioara au facut intr-o proportie semnificativ mai mare cumparaturi online (36%, respectiv 40%).
De pe internet, locuitorii din mediul urban comanda in special: produse electronice, electrocasnice, telefoane (44%), imbracaminte si accesorii vestimentare (28%), dar si produse de ingrijire personala (22%) sau carti, CD-uri, DVD-uri (22%).
Modalitatea de plata de departe cel mai des folosita este in numerar cu plata ramburs, la primirea produsului (83%). Incep sa fie populare si platile online prin card bancar, acestea fiind pe locul al doilea ca metoda de plata utilizata in ultimele 12 luni de 28% dintre utilizatorii de internet din mediul urban.
"In mod cert, cumparaturile pe internet devin din ce in ce mai populare. Totusi, rolul internetului pentru cumpararea de produse merge dincolo de comanda online. De exemplu, foarte multi consumatori se informeaza de pe internet in legatura cu anumite cumparaturi pe care intentioneaza sa le faca, apoi, o parte dintre acestia aleg in continuare sa cumpere produsele din magazinele traditionale (offline)”, afirma Traian Nastase, Online Project Manager GfK Romania.
Potrivit datelor ePayment, principalul procesator de plati online din Romania, in primele 10 luni ale anului 2011, romanii au cumparat online cu card bancar cu 14% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. Majoritatea comenzilor au fost plasate in timpul saptamanii (81%), intre orele 10.00 - 18.00 (54%), 80% dintre comenzi provenind din Bucuresti.
In industria platilor online prin card bancar predomina vanzarile de produse si servicii din sectorul turismului, telecomunicatiilor si serviciilor. Cu toate acestea, in 2011, cresteri semnificative fata de anul anterior s-au inregistrat pe segmentul vanzarilor online de flori (75%), carti (76%) si cadouri (64%).
"In ultimul an am remarcat o diversificare a produselor achizitionate de cumparatorii online si platite prin card bancar. Acest lucru, precum si scaderea valorii medii de tranzactionare fata de acum 3-4 ani, de exemplu, concomitent cu cresterea numarului de tranzactii, arata ca oamenii se deprind cu plata online si incep sa foloseasca aceasta metoda de plata tot mai des si pentru cumparaturile uzuale”, declara Mihai Manoliu, Sales Manager ePayment, PayU Group.
Studiul GfK a fost realizat pe un numar de 671 de persoane, este reprezentativ pentru utilizatorii de internet din mediul urban si are un grad de eroare +/- 3,7%. Datele ePayment, PayU Group provin din statisticile platilor online prin card bancar procesate prin sistemul propriu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului