Franta si Germania propun un nou tratat al Uniunii Europene
Data publicarii: 06-12-2011 | Actualitate
Franta si Germania se pronunta pentru "un nou tratat" al Uniunii Europene, care sa se aplice tuturor celor 27 de state membre, sau, in lipsa unui acord, doar celor 17 tari din zona euro, carora sa li se alature in mod voluntar si alte state, a declarat luni presedintele francez Nicolas Sarkozy, la finalul intalnirii avute la Paris cu cancelarul german Angela Merkel, transmite AFP.
Acordul franco-german este "complet" si va face obiectul unei scrisori detaliate ce va fi transmisa miercuri presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, inaintea summitului UE de la Bruxelles.
Nicolas Sarkozy a mai precizat ca Franta si Germania spera intr-un acord "in luna martie" intre cei 17 membri ai zonei euro asupra unui nou tratat referitor la o noua guvernanta a zonei euro.
"Obiectivul pe care il avem impreuna cu cancelarul este ca, in luna martie, ansamblul acordului sa fi fost negociat si incheiat intre cei 17 membri ai zonei euro, pentru ca trebuie sa ne miscam rapid, iar din acel moment, ratificarile sa aiba loc dupa intalnirile politice franceze importante care sunt (alegerile) prezidentiale si legislative", a declarat Sarkozy in conferinta de presa comuna.
Parisul si Berlinul mai doresc aplicarea de sanctiuni automate in caz de nerespectare a regulei deficitului public inferior pragului de 3% din PIB pentru tarile zonei euro si adoptarea de catre acestea a unei "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.
Curtea Europeana de Justitie /CEJ/ ar urma sa poata verifica necesara "conformitate" cu angajamentul de revenire la echilibrul bugetar, a indicat Angela Merkel. CEJ "nu va putea declara un buget national nul si neavenit", ci va indica daca "regulile de aur nationale corespund unui angajament real de revenire la echilibrul bugetar", a declarat cancelarul german, prezentand compromisul adoptat cu presedintele francez.
In ce priveste eventuala emitere de eurobonduri, "Germania si Franta sunt absolut de acord ca acestea nu sunt, in niciun caz, o solutie la criza", a afirmat Sarkozy.
De asemenea, Parisul si Berlinul doresc ca Mecanismul european de stabilitate, fondul de salvare permanent al zonei euro, sa intre in vigoare in 2012, cu un an mai devreme decat este prevazut, si ca deciziile sa fie adoptate cu o majoritate calificata reprezentand 85% din contributiile statelor la acest fond, a mai anuntat Nicolas Sarkozy.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii