Zona euro: Merkel si Sarkozy pentru un pact de stabilitate exclusiv
Data publicarii: 28-11-2011 | International
Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au in vedere punerea in aplicare a unui nou pact de stabilitate, care ar fi limitat la cateva tari din zona euro, potrivit informatiilor publicatiei Welt am Sonntag (WamS) ce urmeaza sa apara in editia de duminica, citate sambata de AFP.
Potrivit ziarului mentionat, care se bazeaza pe surse guvernamentale, cei doi lideri doresc sa puna in aplicare rapid un nou pact exclusiv intre Franta, Germania si unele tari, dupa modelul Acordului Schengen privind libera circulatie a persoanelor, care include in prezent 10 din cele 27 de tari membre ale UE.
Parisul si Berlinul vor face propuneri in acest sens in cursul saptamanii, inainte de summitul UE din 9 decembrie si doresc ca Roma sa se asocieze, potrivit surselor.
Pactul de stabilitate actual obliga cele 17 tari din zona euro sa-si limiteze deficitele bugetare la 3% din PIB si indatorarea la 60% din PIB.
O purtatoare de cuvant a guvernului german a confirmat sambata pentru AFP existenta unor discutii in acest sens in special cu Franta, pentru o intarire a Uniunii economice si monetare cu privire la o modificare limitata a tratatelor existente.
Germania si Franta doresc totusi ''sa contribuie (...) cu puncte de vedere comune in mod adecvat", s-a subliniat.
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a fost oficial insarcinat sa faca acest tip de propuneri, s-a amintit.
France Presse aminteste ca Berlinul, Parisul si Roma au ajuns joi, la Strasbourg, la un compromis privind cel putin intarirea disciplinei bugetare din zona euro, dar Nicolas Sarkozy nu a reusit sa plieze Germania privind un punct important in opinia sa, rolul BCE in fata crizei.
Primele trei economii din zona euro s-au declarat hotarate ''sa faca totul pentru a sprijini si a garanta perenitatea" monedei unice europene, potrivit lui Sarkozy.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii