Guvernul a aprobat modificarea legii finantelor publice locale
Data publicarii: 28-11-2011 | Finante-Banci
Guvernul a aprobat vineri un proiect de modificare a legii finantelor publice locale, care prevede diminuarea cu 5,5% a cotelor defalcate din impozitul pe venit pentru bugetele locale, a anuntat la Palatul Victoria ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.
Cotele defalcate din impozitul pe venit scad de la 77% la 71,5%, pentru a asigura resursele necesare finantarii de la bugetul de stat a standardului de cost per elev/prescolar in invatamantul preuniversitar, care include ca element de cost si finantarea cheltuielilor cu bunuri si servicii.
Astfel, cotele defalcate din impozitul pe venit ce se aloca bugetelor locale incepand cu data de 1 ianuarie 2012 se reduc de la 44% la 40,5% pentru municipii, orase si comune, de la 12% la 11% pentru judete, de la 21% la 20% pentru echilibrarea bugetelor locale.
In municipiul Bucuresti, cotele defalcate se reduc de la 44,5% la 43,5% pentru municipiul Bucuresti, de la 22,5% la 19% pentru sectoare si de la 10% la 9% pentru echilibrare.
De asemenea, actul normativ prevede eliminarea impozitului pe veniturile din pensii din baza de defalcare catre bugetele locale si ramanerea acestuia ca venit definitiv al bugetului de stat.
Conform legii actuale, din impozitul pe venit incasat la bugetul de stat la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale se aloca lunar, in termen de 5 zile lucratoare de la finele lunii in care s-a incasat acest impozit, o cota de 77% bugetelor locale.
Potrivit MFP, in prezent exista discrepante in modul de alocare a cotelor, in sensul ca din impozitul pe venit - respectiv din impozitul pe veniturile din pensii - se aloca cote numai unitatilor administrativ-teritoriale pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozite, respectiv numai municipiilor resedinta de judet unde au sediul Casele judetene de pensii, chiar daca beneficiarii de pensii sunt din tot judetul.
Finantarea cheltuielilor cu bunurile si serviciile in unitatile de invatamant preuniversitar de stat a fost asigurata pana in anul 2011 din bugetele locale. Incepand cu anul 2012, finantarea acestor cheltuieli, care fac parte din finantarea de baza, potrivit Legii educatiei nationale, nr.1/2011, vor fi asigurate din bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, afectand echilibrul bugetar prin diminuarea veniturilor bugetului de stat.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman