Despagubire minima de 100.000 de euro la RCA, dupa aderare
Data publicarii: 02-10-2006"Ele vor fi singurele in masura sa decida daca le majoreaza sau le diminueaza, in functie de rezultatele proprii inregistrate pentru aceasta forma de asigurare, de dauna medie, frecventa daunelor sau cheltuielile de achizitie, insa asiguratorii au obligatia de a notifica CSA cu privire la tarifele practicate si, de asemenea, de a le publica", se arata in documentul CSA. Societatile de asigurari nu vor putea modifica, totusi, tarifarea RCA mai devreme de trei luni de la ultima notificare.
Prevederile UE in privinta RCA se refera la existenta legislatiei si a mecanismelor care sa asigure ca orice detinator de autovehicul trebuie sa incheie o asigurare RCA recunoscuta pe intreg teritoriul UE, plus Elvetia. "Aceasta inseamna ca, de la data aderarii, polita RCA va fi valabila pe intreg teritoriul Comunitatii Europene, incluzand Romania ca stat membru, precum si pe teritoriul Islandei, Norvegiei, Liechtenstein si Elvetiei", se mai spune in comunicatul CSA.
Despagubiri de la 1.000.000 pana la 4.000.000.000, in prezent
Conform prevederilor CSA, despagubirile platite de o societate de asigurare unui tert pagubit intr-un accident auto, in baza asigurarii RCA incheiata pentru autovehiculul care a produs accidentul, nu vor depasi valoarea prejudiciilor cauzate si nici limitele maxime (limitele de raspundere) la care s-a angajat asiguratorul. Aceasta inseamna ca, in situatia in care valoarea daunei depaseste limitele la care asiguratorul s-a angajat in schimbul primei de asigurare platite, diferenta nu este acoperita de catre societatea de asigurare.
Astfel pentru anul 2006, in caz de avariere ori de distrugere a bunurilor, despagubirile oferite de societatile de asigurare sunt de la 1.000.000 lei vechi pana la maximum 4.000.000.000 lei vechi, indiferent de numarul persoanelor pagubite, pentru pagube materiale directe si indirecte de peste 1.000.000 lei vechi.
Daca este vorba de vatamari corporale sau de deces, asiguratorii vor oferi prin intermediul RCA pana la 2.000.000.000 lei vechi pentru fiecare persoana, dar nu mai mult de 10.000.000.000 lei vechi, indiferent de numarul persoanelor accidentate, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial.
20 de mil. si retinerea certificatului de inmatriculare pentru neasigurati
Prevederile CSA precizeaza ca proprietarii de autovehicule care nu detin o polita de asigurare RCA sau aceasta nu mai este valabila savarsesc o contraventie si sunt pasibili de o amenda de 10 pana la 20 de mil. lei. In plus, se va dispune retinerea certificatului de inmatriculare, pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii – contraventie care se constata de catre personalul Politiei.
In scurt timp, calitatea de neasigurat RCA a unui proprietar de autovehicule va putea fi identificata si din baza de date la nivel national. Astfel, persoanei care nu are o polita RCA valabila i se va aduce la cunostinta calitatea de neasigurat si, daca in termenul prevazut de reglementarile in vigoare, nu face dovada incheierii asigurarii RCA, inmatricularea autovehicului pe care il detineti va fi suspendata din oficiu.
Legea prevede ca un autovehicul a carui inmatriculare este suspendata nu poate fi utilizat pe drumurile publice, in caz contrar proprietarul acestuia fiind pasibil de o amenda cuprinsa intre 3.000 si 5.000 RON.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului