Asigurarile de viata reprezinta motorul pietei
Data publicarii: 15-11-2011 | Finante-Banci
La nivel agregat ( asigurari generale si asigurari de viata), volumul total de subscrieri ale celor 22 de companii membre UNSAR, dupa noua luni de activitate, este de 4,9 miliarde lei, in scadere cu circa 5%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Calculul s-a facut in termeni nominali, fara ajustarea primelor subscrise cu rata inflatiei.
Analiza defalcata pe cele doua mari categorii de asigurari, asigurarile generale respectiv cele de viata, releva faptul ca asigurarile de viata continua sa reprezinte motorul pietei asigurarilor in aceasta perioada marcata de instabilitate la nivel macro-economic.
Astfel , cu un volum al subscrierilor de 1,1 mld lei, in crestere cu 8,2% fata de primele trei trimestre din 2010, ponderea acestei categorii in totalul subscrierilor de pe piata s-a majorat de la 19,8% la 22,5% in perioada de raportare . Rezultatele bune inregistrate de segmentul asigurarilor de viata s-au datorat in mai mare masura vanzarii de polite cu randament garantat (63% din total) in timp ce asigurarile cu componenta investitionala (unit linked) au reprezentat circa 37% din portofoliile companiilor membre UNSAR.
Prin contrast cu dinamica inregistrata de asigurarile de viata, asigurarile generale continua sa piarda teren . Astfel , in perioada de raportare, subscrierile la aceasta categorie au fost de 3,8 miliarde RON, in scadere cu 8,2% comparativ cu primele 9 luni ale anului trecut.
Explicatiile acestui declin rezida in structura portofoliilor companiilor. Asigurarile auto continua sa fie majoritare , procentajul acestora din totalul subscrierilor la asigurarile generale fiind de 68%. In acest context, principalele linii de business asigurarile CASCO si RCA au inregistrat scaderi cu mult peste medie, respectiv 24% (CASCO) si 16,5%(RCA.) fapt care influentat in mare masura subscrierile intregii categorii. In plus, pe langa asigurarile auto au mai existat si alte categorii cu rezultate negative peste medie. Un exemplu il reprezinta asigurarile de accidente, cu o scadere fata de primele trei trimestre din anul trecut de aprox 15%.
Una dintre putinele linii de business care a inregistrat o evolutie semnificativa in acest interval de raportare o reprezinta asigurarile facultative de locuinte cu o crestere nominala a primelor brute subscrise de 91%. Astfel , de la circa 2 mil polite in vigoare la sfarsitul lunii septembrie 2010 numarul acestora s-a dublat ajungand la 4, 5 milioane polite la sfarsitul aceleiasi luni din 2011.
In ce priveste indemnizatiile de asigurare platite de asiguratori la categoria asigurari generale in primele 9 luni din 2011, acestea au fost de 2,6 miliarde RON la care se adauga 1,4 miliarde RON reprezentand rezerva de daune avizate. La asigurarile de viata acelasi indicator arata ca societatile membre UNSAR au platit clientilor indemnizatii totale de 84 mil Ron in crestere cu circa 6% fata de primele 9 luni ale anului trecut.
Mentionam ca ponderea companiilor membre ale Uniunii in totalul subscrierilor de pe piata asigurarilor este de aprox 82%, UNSAR reprezentand unica asociatie de profil din Romania.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii