Vladescu: Excedentul bugetar opreste imprumuturile pe piata interna sau externa
Data publicarii: 29-09-2006Bugetul general consolidat inregistra, in primele sapte luni ale acestui an, un excedent de 1,6% din PIB (5,5 miliarde lei). Excedentul bugetar este in crestere fata de cel inregistrat in primul semestru de 1,1% din PIB, ceea ce demonstreaza ca institutiile nu au reusit sa cheltuiasca sumele alocate in primele sapte luni. "Performanta de a cheltui este mai slaba, intr-adevar", a adaugat Vladescu.
Veniturile bugetului general consolidat au fost de peste 59,9 miliarde lei, iar cheltuielile ajung la 54,4 miliarde lei, in primele sapte luni. Incasarile din TVA si accize au fost cele mai mari ca pondere in PIB, comparativ cu celelalte venituri, fiind de 4,6% din PIB si, respectiv 1,8% din PIB.In primele sapte luni ale anului, s-au colectat peste zece miliarde de lei din impozitele pe profit si pe venit care reprezinta fiecare 1,6% din PIB. Contributiile de asigurari au adus statului mai mult de 18 miliarde lei, insemnand 5,5% din PIB.
Cheltuieli, semnificative ca pondere in PIB, de 5,3%, au fost realizate pentru asistenta sociala si au insumat circa 17,5 miliarde lei. Cheltuielile curente ale bugetului au totalizat 51 miliarde lei, din care peste 12 miliarde au fost alocate cheltuielilor de personal.
Veniturile bugetului general consolidat se mentin in media de 30% din PIB, inregistrata in ultimii ani, mult sub nivelul tarilor membre care este in jur de 40% din PIB. In perspectiva aderarii, Romania va avea nevoie de sume suplimentare la buget atat pentru a asigura contributia la bugetul comunitar cu 1,1% din PIB (circa 800 milioane de euro pe an), cat si pentru a cofinanta fondurile europene cu 0,5% din PIB (15% valoarea totala a fondurilor europene alocate in 2007 de trei miliarde). Cofinantarea va aduce fonduri europene intre 2,3 – 3,5 miliarde de euro pe an din 2007, respectiv 3- 4% din PIB care vor fi folosite mai ales in agricultura, infrastructura si mediu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani