GARANTIILE motor de crestere pentru PLATINUM Asigurari

Data publicarii: 09-11-2011 | Finante-Banci

La 9 luni de la lansarea produsului dedicat clientilor sai persoane juridice, polita de asigurare de GARANTII a devenit in 2011 unul din cele mai importante motoare de crestere ale companiei de asigurari Platinum Asigurari-Reasigurari lansate in martie 2010.

Garantiile vin in sprijinul segmentului corporate in special al companiilor care participa la proceduri de achizitie publica, prin oferirea unui produs de asigurare care, pe langa protectia in asigurare, aduce o relaxare financiara, atat de necesara in contextul economic actual in care lichiditatile sunt foarte importante in conditiile ingreunarii procesului de creditare.

Pentru anul 2011 valoarea totala a achizitiilor publice este estimata la 20 de miliarde de euro, sumele fiind defalcate dupa cum urmeaza : 7 miliarde de euro achizitii de bunuri si servicii, 8 miliarde de euro lucrari de investitii, 5 miliarde de euro comenzi venite din partea companiilor de stat.

In primul semestru al anului 2011, Asigurarile de Garantii au inregistrat un volum de prime brute subscrise de 9,8 mil. EUR conform INSURANCE Profile, ceea ce reprezinta o crestere de aproximativ 60% fata de aceeasi perioada a anului 2010. In acest context, PLATINUM Asigurari este unul din primii jucatori de pe aceasta piata ca volum al politelor subscrise din totalul pietei de asigurari de garantii din Romania in acest semestru.

Anca Babaneata, CEO PLATINUM Asigurari: < Segmentele care au inregistrat in continuare cresteri sau cel putin mentinerea cifrei de afaceri sunt cele atasate contractelor de achizitii publice si in special cele legate de proiecte de infrastructura care beneficiaza de finantari, nu doar de la bugetul de stat, ci si din fonduri europene.  Toate aceste proiecte pe care se concentreaza jucatorii din piata in contextul unor finantari din ce in ce mai reduse ale  zonei private din cauza crizei economice actuale, implica depunerea de garantii in favoarea beneficiarului. In conditiile in care accesul la lichiditati al companiilor este din in ce in ce mai scazut, blocarea sumelor si a activelor in Scrisoari de Garantie Bancara, poate pune o presiune puternica asupra operatorilor economici, si asa afectati de criza. Alternativa cea mai avantajoasa, facilitata de legislatia in vigoare, este cea de a depune o polita de asigurare de garantie in locul scrisorilor de garantie bancara.

 Ne bucuram ca am putut nu doar sa intelegem aceasta nevoie a pietii, dar si sa venim cu o gama de produse de asigurare dedicata acestui sector si cu un pachet de servicii care nu doar  reduc din presiunea financiara existenta dar si optimizeaza sansele companiei de a participa la mai multe licitatii, de a castiga mai multe contracte, de a creste. >

Pentru primele 9 luni ale anului 2011, Platinum Asigurari a incheiat polite de asigurari de garantii in valoare totala de aprox. 1.2 milioane Euro.

Achizitiile publice reprezinta in medie 10% din PIB, existand in aproximativ 18.000 de autoritati contractante (benficiari) si peste 35.000 de operatori economici care au ofertat pentru contracte de achizitie publica.

DESPRE GARANTII

Asigurarile de GARANTII se adreseaza tuturor societatilor comerciale care doresc sa participe la proceduri de achizitie publica, dar si persoanelor juridice care stabilesc relatii contractuale cu institutii publice sau cu entitati care, desi nu sunt autoritati contractante, sunt obligate conform legii sa deruleze procedura de achizitie publica. Achizitiile publice implica constituirea de garantii privind indeplinirea obligatiilor contractuale ce constau in executie de lucrari publice, furnizarea de produse si servicii (lucrari de constructie, furnizare de servicii IT, turism, consultanta in managemant, consiliere juridica, achizitii de bunuri etc).

Principalele tipuri de garantii ( bond-uri ) incheiate de PLATINUM Asigurari-Reasigurari sunt:

Participare la licitatie (Bid Bond), Returnare Avans (Advance Payment Bond), Buna Executie      (Performance Bond), Pentru perioada de garantie / notificare a defectelor ( Maintenance Bond ).

Avantajele produsului de asigurare GARANTII (Bond-uri) versus Scrisoarea de Garantie Bancara (SGB): 

O mai buna administrare a resurselor financiare evitand blocarea unor sume mari pentru emiterea Scrisorii de Garantie Bancarea (SGB) la un cost per total mai redus decat cel al SGB-urilor; 

One stop shop: optimizarea tuturor costurilor cu asigurarile contractantului / asiguratului, acesta beneficiind de pachete avantajoase pentru restul formelor de asigurari destinate protectiei activelor sale implicate in derularea contractelor de achizite publica si nu numai.

Garantii colaterale mai avantajoase - daca  SGB-ul presupune garantii colaterale cash colateral linii de credit si garantii materiale iar in cazul politelor de asigurare garantiile colaterale solicitate de garantor sunt intre 25 si 100%, nu presupun blocarea integrala a resurselor contractantului emitandu-se in conditii mai avantajoase si din perspectiva garantiilor colaterale mai putin lichide constituite in favoarea Asiguratorului la emiterea politelor de asigurare;

Pe langa flexibilitate, clauze de garantare adaptate legislatiei in vigoare PLATINUM Asigurari ofera si consiliere juridica a clientului in vederea identificarii oportunitatilor de diminuare a elementelor de risc, prin parteneriatul semnat cu o casa de Avocatura specializata in domeniul asigurarilor si al achizitiilor publice, serviciu unic pe piata. 

DESPRE PLATINUM

PLATINUM Asigurari-Reasigurari S.A. este o companie de asigurari generale cu capital privat, cu o strategie de abordare a pietei bazata pe produse si servicii de asigurare de inalta calitate, particularizate pentru a acoperi gama extinsa de nevoi a clientilor, cu linii de dezvoltare pornind atat de la tipurile de asigurari specifice pietei de asigurare, cat si de la produse inovatoare care aduc un plus de valoare si acoperire clientilor PLATINUM Asigurari Reasigurari.

Un sustinator ferm al importantei si al beneficiilor asigurarii de locuinte, PLATINUM este unul din principalii membri fondatori ai PAID, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale, participand cu 15% la capitalul social al PAID, cota maxima de participare permisa de lege.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: