Primele 10 luni de stabilitate pe piata imobiliara
Data publicarii: 08-11-2011 | Imobiliare
Incepand din 2008, toata lumea s-a obisnuit cu scaderi semnificative de preturi. Statisticile de toate felurile se intrec in cifre care mai de care mai alarmante si toata lumea contribuie complice la mentinerea unei opinii generale ca preturile scad si scad si scad. Cu toate acestea, chiar si pe fondul unei crize economice generalizate, primele 10 luni ale anului 2011 s-au dovedit a fi mai mult decat linistite din punct de vedere al fluctuatiilor de pret, se arata in raportul lunar realizat de anunturiparticulari.ro.
Proprietarii apartamentelor si-au mentinut pretentiile la cote relativ constante, variatia medie de preturi fata de inceputul anului fiind de maxim 3%. In aceste conditii se poate vorbi de o stabilitate a preturilor, mai ales daca ne uitam la perioada similara a anului 2010. Astfel, in primele 10 luni din 2010, preturile au scazut chiar si cu 12% la apartamentele de 2 camere.
Oricum am analiza cifrele anuturiparticulari.ro, nu putem sa nu observam, ca pana acum, 2011 arata foarte bine fata de 2010. Indiferent de numarul de camere, variatia de pret in primele 10 luni ale anului 2011 este mult mai mica fata de primele 10 luni ale lui 2010. Garsonierele au scazut in 2011 cu 2%, iar in 2010 cu 8%. Apartamentele de 2 camere s-au ieftinit anul acesta cu numai 3%, iar in 2010 cu 12%. Aceeasi tendinta se manifesta si in cazul apartamentelor de 3 camere care s-au ieftinit cu numai 1% in 2011, dar cu 9% in aceeasi perioada din 2010.
Cat mai costa o garsoniera?
In octombrie 2011 pretul mediu solicitat de proprietari a fost de 36578E. Acesta a scazut cu 7% in 12 luni, cu 21% in 24 de luni si este mai mic cu 43% fata de luna octombrie 2008. Acest tip de proprietate ramane foarte cautat de tinerii aflati la prima casa, de oamenii varstnici, dar si de investitorii care fac achizitii de garsoniere cu scopul de a le inchiria. In jur de 400-450 de garsoniere sunt scoase pe piata lunar, numarul fiind relativ constant.
2 camere
Apartamentele de 2 camere sunt cele mai tranzactionate. Lunar se scot pe piata aproximativ 1000 de unitati. Majoritatea contractelor de Prima Casa se incheie pentru apartamentele de doua camere. Cererea manifestata pe acest segment de piata a pus presiune pe preturi si putem spune ca preturile orbiteaza in jurul valorii impuse de programul Prima Casa. In octombrie 2011 pretul mediu a fost de 58217E, fiind cu 43% mai mic decat in 2008, cu 16% mai mic decat in 2009 si cu doar 4% mai mic decat in octombrie 2010.
Apartamentele de 3 si 4 camere
Deloc surprinzator, un numar din ce in ce mai mare de apartamente cu suprafete mari incep sa fie scoase pe piata. Incertitudinea cu privire la pretul intretinerii si zvonurile privind cresterea impozitelor pe proprietati ii face pe unii sa ia in calcul o relocare la suprafete mai mici. Totodata, proprietatile mari sunt mai dificil de inchiriat decat garsonierele sau apartamentele de doua camere. In consecinta, logic ar fi ca preturile sa scada abrupt. Totusi, cotatiile de preturi se mentin la un nivel relativ constant, scaderile fiind de numai 8% la 3 camere si 9% la 4 camere in ultimele 12 luni.
Tendinte
Desi preturile au rezistat, in ciuda tuturor asteptarilor, este posibil oricand ca situatia sa se schimbe. Un scenariu ar fi ca preturile sa inceapa din nou sa scada vertiginos din cauza conditiilor restrictive de creditare si a situatiei economice. Dar tot din aceleasi motive, orice potential cumparator de locuinta este pus in fata unei adevarate dileme: Cumpar acum, la orice pret? Sau sa astept, dar risc pe viitor sa nu mai obtin finantare!
Statistica are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari. Anunturiparticulari.ro a fost lansat in anul 2001 de compania Agentie.net si consta in monitorizarea tuturor anunturilor imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe internet.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani