Parlamentul devine, de bunavoie, unicameral
Data publicarii: 04-11-2011 | Politica
Camera Deputatilor a adoptat ieri tacit proiectul lui Cezar Preda (PDL), care ar permite ofiterilor SRI sa devina organe speciale de cercetare penala. Tot ieri, Senatul a adoptat tacit Legea asistentei sociale, prin care sunt restranse drastic ajutoarele sociale. Sunt doar doua cazuri importante dintre sutele existente.
Numai in luna octombrie, la Senat au fost constatate 31 de adoptari tacite, iar la Camera Deputatilor, 19. In total, 50 de proiecte de lege, unele dintre ele importante, chiar si in procedura de urgenta, care vor fi adoptate prin votul unei singure Camere. Printre proiectele trecute tacit? Cel care spune ca demnitarii cu mai putin de 3% din actiunile unei firme nu mai trebuie sa declare contractele cu statul de care beneficiaza respectiva firma, initiat de senatorul PNL Emilian Francu. Dar si cel care stabileste ca autoritatile din domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei sa ceara aprobarea prealabila a Parlamentului daca este vorba de contracte de achizitie publica cu o valoare mai mare sau egala cu echivalentul a 25 milioane de euro.
Pe lista tacitelor s-au adaugat ieri Legea asistentei sociale, la Senat, si proiectul lui Cezar Preda, la Camera. Primul proiect, este o prioritate a Guvernului si ar trebui aplicat de la 1 ianuarie 2012, pentru ca Romania sa-si respecte angajamentele luate in fata organismelor internationale. Legea asistentei sociale prevede ca din cele 54 de categorii de ajutoare sociale existente sa ramana doar noua, iar banii sa se acorde si dupa o evaluare a bunurilor si imobilelor pe care le detine solicitantul. Al doilea proiect, cel al democrat-liberalului Cezar Preda, modifica legi privind securitatea nationala pentru a permite, printre altele, ca ofiteri anume desemnati de SRI sa primeasca o noua calitate, aceea de organe speciale de urmarire penala. Opozitia a acuzat puterea ca incearca o reinviere a Securitatii si incalcarea drepturilor cetatenilor, iar reprezentantii SRI au explicat ca Serviciul ar intentiona sa-si formeze un Parchet propriu, astfel incat ofiterii SRI sa nu mai fie anchetati de Parchetul militar. Un subiect fierbinte, asadar, insa la dezbaterea de ieri s-au prezentat doar 91 de deputati dintr-un total de 330, iar termenul de adoptare tacita a fost depasit.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani