Condamnat pentru deturnarea fondurilor europene

Data publicarii: 29-09-2006
Un roman condamnat pentru deturnarea fondurilor europeneMagistratii Judecatoriei Iasi au pronuntat, in premiera, o sentinta impotriva unui roman acuzat ca a deturnat fonduri europene, titreaza Romania Libera. Omul de afaceri Vladimir Crusnevschi din Iasi a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru ca a prejudiciat Ministerul Integrarii Europene al Romaniei cu 36.000 de euro, bani proveniti din fondurile europene nerambursabile.

Pe data 9 iunie 2003, Crusnevschi a depus la Agentia Regionala de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia o cerere de finantare nerambursabila din cadrul schemei de finantare intitulate "Asistenta pentru intreprinderi mici si mijlocii" din programul Phare 2001. Parca predestinat, titlul proiectului inaintat de catre societatea comerciala reprezentata de catre Crusnevschi catre Autoritatea de Implementare, adica Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia, a fost "Cuiele si plasa noastra - garantia calitatii". Ieseanul a infiintat societatea comerciala Levrombel SRL, care avea ca obiect de activitate fabricarea cuielor si a plasei de sarma sudata.

Pentru "Cuiele si plasa noastra - garantia calitatii", suma totala care trebuia investita era de 120.000 de euro. Din aceasta suma, contributia proprie a firmei lui Crusnevschi trebuia sa fie de 48.000 de euro, adica 40% din valoarea totala a proiectului, iar cea externa de 72.000 de euro. Dincolo de banii pe care trebuia sa-i ia din bugetul general al Comunitatii Europene, suma de 360 milioane lei a intrat in conturile societatii comerciale Levrombel SRL chiar din bugetul Guvernului Romaniei. Scopul acestui proiect a fost acela de dezvoltare a capacitatii de productie de cuie si plasa de sarma sudata, prin achizitionarea unor utilaje si echipamente moderne care sa corespunda cu normele Uniunii Europene.

Proiectul a fost declarat fezabil, iar durata de executie era de opt luni. Licitatiile care au avut loc pentru achizitionarea de utilaje si materie prima au fost trucate iar banii au intrat, prin diferite metode, in buzunarul lui Crusnevschi. Dupa ce a facut deturnarea de fonduri, Crusnevschi a vandut firma unui cetatean din Republica Moldova. "Studiindu-se toata documentatia bancara referitoare la derularea proiectului, au fost identificate mai multe tranzactii suspecte neconforme cu regulile contractuale impuse", a precizat procurorul Claudiu Dumitrescu, coordonatorul Sectiei de Combatere a Coruptiei din cadrul Departamentului National Anticoruptie Bucuresti.

Instanta ieseana a luat in considerare si faptul ca Vladimir Crusnevschi a inapoiat Ministerului Integrarii Europene cei 36.000 de euro, dar el ramane in analele justitiei ca fiind primul roman condamnat pentru deturnarea fondurilor europene.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: