Premiul Sebastian Bodu pentru o gaura de 3 milioane de dolari
Data publicarii: 29-09-2006Prima lovitura a fost data pe 4 iulie 2005, cand directorul adjunct al Finantelor Publice Giurgiu, Elena Spoiala, a semnat doua autorizatii de scutire de accize.
Cu aceste acte, firma General Construct a cumparat 1.030 tone de motorina fara a plati bani la buget. Numai ca General Construct nu era o firma: actele pentru constituirea societatii erau false, iar rapoartele de evaluare folosite pentru a beneficia de scutirea de accize fusesera intocmite de o persoana care nu este de gasit.
Pana si stampilele de pe rapoarte erau false.
Cu toate acestea, dupa trei luni, firma care nu exista a mai primit de la Finante o scutire pentru 780 de tone de motorina. Ca sa nu bata la ochi, aceasta autorizatie nici nu a mai fost inregistrata la Directia de Finante. Anul s-a incheiat la fel de absurd: General Construct a depus o situatie financiara din care rezulta ca firma nu a avut activitate.
Dupa prima transa de autorizatii pentru motorina fara accize a urmat o pauza de cateva luni. Apoi, in februarie 2006, a mai aparut o autorizatie semnata "Spoiala".
De data aceasta, beneficiara era Irecolor - o firma fara patron, care avea contract de prestari servicii cu o firma aflata in faliment.
O ancheta politicoasa
Faptele directoarei au intrat in atentia Politiei, care a declansat cercetarile. Cazul este si in atentia procurorilor de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, avand in vedere ca paguba provocata statului este deosebit de mare. Cazul a starnit si interesul Directiei Nationale Anticoruptie, insa anchetatorii de aici nu au actionat inca.
In schimb, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a considerat ca Elena Spoiala si-a facut bine treaba.
Asa ca a premiat-o cu 25 de milioane de lei vechi. Astfel, in urma cu o saptamana - cand la Giurgiu, Directia de Finante Publice era in plin scandal - ANAF a decis acordarea de stimulente pe luna iulie 2006 pentru sefii DGFP Giurgiu printre care si Spoiala Slav Elena. In decizia ANAF se mentioneaza ca "stimulentele au fost aprobate in functie de incasarea veniturilor bugetare si de gradul de incasare si reducere a arieratelor bugetare". Iar directoarea Spoiala se afla in topul "premiatilor" cu 10 milioane lei vechi. Celelalte 15 milioane au fost capatate pentru luna iunie 2006, iar directoarea este tot in fruntea listei. Acele stimulente au fost date directoarei de la Giurgiu pentru "indeplinirea indicatorilor de performanta (?) precum si pentru operativitatea si corectitudinea lucrarilor la solicitarea conducerii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala"!
Elena Spoiala este un membru important al filialei giurgiuvene a PNL. Sotul sau este vicepresedintele PNL Giurgiu, iar cei doi sunt cunoscuti ca locotenenti ai primarului liberal Lucian Iliescu. In ultimele zile, s-a incercat acoperirea afacerii celor 3 milioane de petrodolari. Asa cum sustine presa judeteana, liberalii i-au chemat pe cei de la Autoritatea Nationala de Control - institutie aflata in subordinea premierului - sa rezolve cazul. Masura a prins la public, insa putini stiu ca aceasta institutie este condusa tot de un staff PNL.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani