Companiile nu au invatat inca sa faca bani din joaca
Data publicarii: 29-09-2006Parcurile de distractii, o afacere sezoniera
Desi in strainatate astfel de locatii "fac ravagii" in randul tinerilor si adultilor, in Romania exista doar cateva zeci de competitori pe piata parcurilor de distractii care isi organizeaza activitatea in regim sezonier, in special cel estival. Firmele din bransa aleg in principal orasele mari, dar si locatiile de pe litoral, insa succesul nu este asigurat nici in aceste conditii.
De exemplu, cel mai profitabil parc de distractii din Romania este Aqua Land din Constanta, care a avut un profit de peste 600.000 de euro in 2004. Putini isi permit sa stationeze mai mult de un sezon in acelasi loc, din cauza tarifelor mari pe care trebuie sa le plateasca la primarie pentru terenul inchiriat. Acesta este si motivul pentru care cei care au ales sa faca o astfel de afacere prefera sa se mute dintr-un oras in altul, cu tot cu utilajele din dotare.
"Iarna insa, pe langa faptul ca nu prea avem clienti, avem de platit si facturi mai mari pentru utilitati. Asa ca nu putem vorbi despre profit in sezonul rece", spune Cristina Sneberger, administratorul Luna Parc din Timisoara.
In cautarea profitului, cehii au adus ghinion
Vazand ca in Romania poate fi loc de mai bine, in urma cu sase ani, un grup de zece companii cehe si-au adus instalatiile pentru parcuri de distractii. "Fiecare dintre firmele venite dispunea de cate un arsenal, compus din cel putin 15 utilaje. La vremea respectiva, nicio firma romaneasca nu avea asemenea dotari. Problema a fost insa ca cehii stateau prost la capitolul siguranta, instalatiile fiind vechi, chiar daca erau frumos cosmetizate", a adaugat Cristina Sneberger. De altfel, cehii au plecat din Romania odata cu accidentul mortal din parcul de distractii de la Navodari, de acum cinci ani. Intre timp, autoritatile au reusit sa reglementeze din punct de vedere legislativ activitatile pentru parcurile de distractii.
"S-a pus accent pe criteriile de siguranta pe care fiecare instalatie de agrement trebuie sa le respecte. Normativele europene tin foarte mult la acest aspect", explica Bogdan Ursuleanu, director al Est Rom SRL, societate partenera ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat).
Cerere mare in Capitala
In prezent, oferta de distractie in aer liber din Bucuresti este relativ mica, principalele locatii fiind Oraselul Copiilor si Parcul Herastrau. Asta, daca nu adaugam si Aqua Land, din Otopeni, o investitie privata pentru iubitorii de distractie in apa. In lipsa de alternative "serioase", parintii aleg varianta kids-café-urilor, in care copiii au la dispozitie doar saltele cu bureti, nu tocmai igienice. Cum cererea de parcuri moderne este mare, Primaria Capitalei se gandeste sa reamenajeze Oraselul Copiilor. "Proiectul nu se va concretiza imediat, dat fiind faptul ca se afla abia in faza de studiu de fezabilitate", a precizat Virgil Carstea, directorul Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement din cadrul municipalitatii bucurestene. In privinta finantarii, autoritatile au de ales intre un parteneriat public-privat si sursa bugetara.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani