Bancile-mama pot scoate bani de la subsidiarele din Romania, recunoaste Tanasescu
Data publicarii: 31-10-2011 | Finante-Banci
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, considera ca mentinerea expunerii subsidiarelor bancilor straine din Romania este cruciala, in conditiile in care exista posibilitatea ca, la solicitarea bancilor-mama, de la aceste subsidiare sa plece bani catre alte tari.
"Este foarte adevarat ca mentinerea expunerii bancilor subsidiarelor straine in Romania este cruciala. (...) Exista aceasta potentiabilitate, ca in cazul in care parintii, mamele, fratii acestor subsidiare sa ceara o plecare a banilor, sa se intample. Strategia BNR este foarte adecvata, ceea ce a demonstrat-o pana in prezent, si iesirile de capital au fost infime", a apreciat Tanasescu, invitat duminica la o emisiune difuzata de Pro TV.
Oficialul FMI a adaugat ca mesajul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, la reuniunea de miercuri de la Bruxelles, mesaj imbratisat de toate statele, a facut ca in comunicatul final sa apara acea fraza referitoare la mentinerea expunerilor subsidiarelor in toate tarile europene.
"Mesajul final al comunicatului final face si va face in viitorul apropiat ca bancile sa isi pastreze expunerea sau sa si-o mareasca, in asa fel sa contribuie la economia reala", este de parere Tanasescu.
In opinia lui, pachetul de masuri aprobat in cadrul reuniunii demonstreaza ca oamenii politici europeni au ajuns la un consens, dar a creat asteptari foarte mari.
"Trebuie sa fim atenti cu detalii care lispesc din acest plan, in special cele referitoare la modul in care Fondul de Stabilitate Financiara va fi alimentat, in asa fel incat sa poata raspunda cerintelor de recapitalizare a domeniul bancar", a aratat Tanasescu.
Declaratia privind recapitalizarea bancilor, adoptata miercuri de Consiliul European, vizeaza finantarea bancilor pe termen mediu, astfel incat sa se asigure fluxurile de credit pe termen mediu ale economiei reale. Presedintele Traian Basescu a afirmat miercuri, dupa Consiliului European, ca decizia forului va da tututor statelor UE garantia ca subsidiarele bancilor-mama din alte tari isi vor mentine nivelul de capital si pentru anii urmatori, iar Romania va putea continua creditarea economiei.
Traian Basescu a dat asigurari ca bancile-mama nu vor putea sa traga capital din subsidiare, acest lucru fiind verificat atat de autoritatea bancara europeana, cat si de autoritatile bancare nationale, existand un plafon minim al capitalului. In acest context, presedintele a aratat ca Romania sta mai bine decat alte state in ceea ce priveste procentul din fluxul de capital strain care se indreapta catre buget, acesta fiind mult mai mic decat procentul destinat sustinerii mediului privat.
"Romania are fluxuri de capital de 40 de miliarde de euro, din care anul acesta 13,2 miliarde au fost utilizate pentru finantare a bugetului de stat, iar diferenta pana la 40 miliarde pentru sectorul privat. Avem o structura foarte buna fata de alte tari, unde structura de finantare a statului este cu un procent mult mai mare", a explicat seful statului.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani