Parlamentul European a votat bugetul UE pe 2012
Data publicarii: 27-10-2011 | InternationalParlamentul European a votat miercuri bugetul UE pe 2012, care este axat pe crestere, locuri de munca si inovare, precum si pe sprijinirea dezvoltarii si democratiei in tarile din vecinatatea UE, cele mai mari cresteri in plati fiind prevazute pentru cercetare si fonduri de coeziune si structurale.
In general, deputatii europeni au incercat sa revina la bugetul propus de Comisie, pe care Consiliul l-a redus in iulie.
Pozitia Parlamentului aduce o crestere a platilor de 5,2% prin comparatie cu bugetul de anul acesta, rezultand un buget de 133,1 miliarde de euro.
Rezolutia privind bugetul a fost adoptata cu 431 voturi favorabile, 120 voturi impotriva si 124 abtineri.
Perioada de conciliere de 21 de zile incepe in noiembrie, reuniunile fiind stabilite pe 8 si 18 noiembrie. Negocierile tripartite privind bugetul (asa-numitele "trialoguri" intre Parlament, Consiliu si Comisie) sunt prevazute pe 3, 10, si 14 noiembrie. Daca Parlamentul si Consiliul ajung la un acord, bugetul final ar putea fi aprobat in plenul Parlamentului in decembrie la Bruxelles.
Investitiile in cercetare si dezvoltare, coeziune si fondurile structurale
Categoriile de cheltuieli care au cunoscut cele mai mari cresteri in plati sunt cercetarea si dezvoltarea (+8,8%) si fondurile de coeziune si structurale (+10,35%). Cresterea se datoreaza faptului ca aceste politici includ proiecte de investitii pe termen lung si care acum, in al cincilea an al cadrului financiar multianual, sunt in plina derulare, avand nevoie de plati pentru care s-au facut angajamente in trecut.
O crestere semnificativa se inregistreaza si la categoria "Libertate, securitate si justitie" (+6,84%), reflectand necesitatea gestionarii valurilor de refugiati si imigranti si de a introduce supravegherea marina in Marea Mediterana.
In categoriile "Competitivitate pentru crestere si ocuparea fortei de munca" si "UE in calitate de actor global", Parlamentul doreste cresterea cheltuielilor peste propunerea initiala a Comisiei.
Mai multi deputati europeni au criticat Consiliul pentru lipsa de consistenta a pozitiei sale fata de proiectul de buget propus de Comisie. Bugetele propuse pentru noile organisme europene de supraveghere financiara si Frontex au fost considerate insuficiente pentru a le asigura o functionare corecta, in conditiile in care activitatea acestora e considerata de prima importanta.
Cercetare, inovare si educatie
Francesca Balzani (S&D, IT), raportorul parlamentar pentru bugetul UE, a subliniat necesitatea investitiilor in cresterea economica si ocuparea fortei de munca. Parlamentul a urmat propunerile acesteia de crestere a cheltuielilor pentru programele legate de Strategia UE 2020.
Parlamentul nu este de acord cu finantarea programului UE de fuziune nucleara ITER din banii alocati cercetarii si dezvoltarii in cadrul celui de-al saptelea program-cadru pentru cercetare si dezvoltare, asa cum au propus initial Comisia si Consiliul. Deputatii europeni considera ca trebuie gasite noi surse de finantare pentru acest mega-proiect, intrucat a fost discutat in timpul actualului cadru financiar multianual si nu ar trebui finantat cu bani alocati altor proiecte de cercetare.
Politica de coeziune
In cadrul politicii pentru o mai mare coeziune intre regiunile UE, deputatii europeni si-au exprimat sustinerea fata de cifrele propuse de Comisie, pe care statele membre au incercat sa le reduca.
Agricultura si mediul inconjurator
Parlamentul a fost de acord cu 250 de milioane de euro in plus la fondurile de urgenta pentru producatorii de fructe si legume. Acesti bani sunt destinati prevenirii altor crize viitoare precum cea de anul trecut a bacteriei EHEC si compensarii fermierilor pentru consecintele financiare ale crizelor viitoare.
Deputatii europeni au sustinut cu tarie schema "alimente pentru cei in nevoie", care furnizeaza alimente bancilor de hrana, pentru care Consiliul blocheaza o noua baza legala.
Libertate, securitate, justitie si cetatenie
Parlamentul nu este de acord cu taierile propuse de Consiliu pentru Fondul european pentru refugiati, Fondul european de returnare si Fondul pentru frontierele externe (45 de milioane de euro). Bugetul pentru Agentia Frontex ar trebui crescut cu o rezerva de 25 de milioane de euro, au spus deputatii europeni, deoarece acesti bani ar putea fi necesari unor controale maritime in Marea Mediterana si consolidarii supravegherii frontierei greco-turce. In aceste scopuri tocmai au fost adaugati bani in cadrul bugetului 2011, iar deputatii europeni cred ca lucrurile nu se vor imbunatati pana la sfarsitul anului.
Afaceri externe
Deputatii europeni au aprobat o crestere de 100 de milioane de euro a ajutorului catre Palestina, procesul de pace din Orientul Mijlociu si Biroul ONU pentru refugiatii din Palestina in Orientul Mijlociu. Au mai aprobat 27 de milioane de euro pentru instrumentul de dezvoltare a cooperarii pentru Asia si America Latina si au adaugat 3 milioane pentru misiunile de observare a alegerilor si 3 milioane pentru comunitatea turco-cipriota. Pentru aceste finantari, eurodeputatii au redus alte rubrici, precum Misiunea de Politie a UE in Afganistan si masurile de urgenta din cadrul politicii externe si de securitate comuna.
Administratie
Raportorul pentru bugetul Parlamentului European si al celorlalte institutii, Jose Manuel Fernandes (PPE, PT), a propus reducerea suplimentara a bugetului Parlamentului. Parlamentul a optat pentru o crestere de 1,44% (sub nivelul inflatiei), propunandu-si in acelasi timp sa faca mai mult cu acesti bani. Propunerea include cheltuielile legate de venirea celor 18 noi eurodeputati conform prevederilor introduse de Tratatul de la Lisabona. Daca aceste costuri ar fi fost excluse, cresterea nu ar fi depasit 0,8%. Pentru reducerea cheltuielilor, deputatii vor sa economiseasca in domeniul traducerilor si serviciului de interpretariat, facand schimbari in organizare si reducand cu 5% cheltuielile de calatorie, de exemplu prin reducerea zborurilor la clasa business. Toate alocatiile vor fi inghetate la nivelul celor din 2011.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani