Ponta:Ministerul Finantelor nu a reusit in octombrie sa imprumute banii pentru acoperirea datoriilor

Data publicarii: 25-10-2011 | Politica

Liderul PSD Victor Ponta a declarat, luni, ca Ministerul de Finante nu a mai reusit in luna octombrie sa imprumute banii necesari pentru acoperirea datoriilor, deoarece nimeni nu mai vrea sa imprumute actualul Guvern.

"Ministerul Finantelor nu a mai reusit in octombrie sa imprumute banii necesari pentru acoperirea datoriilor deoarece nu mai vrea nimeni sa imprumute actualul Guvern", a afirmat Ponta. El a adaugat ca Executivul se imprumuta acum cu un miliard de euro pe luna, "cu cea mai mare dobanda - 7,4%". "Sunt de vina cei care ne conduc. 7,4% e o dobanda uriasa pe plan european. Germania se imprumuta cu 2%. Nu mai exista niciun fel de incredere si nimeni dispus sa mai dea bani la Guvern, pentru ca nu exista nici o solutie de iesire din criza, ci de accentuare a crizei. (...) Masurile propuse de Guvernul Boc, de fapt de Traian Basescu - taiem, taiem - s-au dovedit acum ca duc la accentuarea recesiunii economice si la incapacitatea de a ne finanta deficitul", a criticat social-democratul.

Pe de alta parte, el a condamnat faptul ca premierul Emil Boc a lipsit de la Consiliul European de toamna. "Ma simt rusinat ca Romania are un premier care, in loc sa participe la Consiliul European, se duce sa faca invitatii pentru o intalnire politica la Bucuresti", a apreciat liderul PSD.

Presedintele Traian Basescu a afirmat duminica, la Bruxelles, ca a atentionat in cadrul reuniunii Consiliului European asupra faptului ca recapitalizarea bancilor trebuie sa aiba in vedere "mentinerea nivelului de expunere a bancilor din zona euro pe piata romaneasca".

"Astazi, am atentionat in mod expres asupra faptului ca programul de recapitalizare a bancilor trebuie sa aiba in vedere si mentinerea nivelului de expunere a bancilor din zona euro pe piata romaneasca. Nu putem accepta o recapitalizare care sa fie adusa la volumele necesare prin retragere de bani, spre exemplu, de pe piata romaneasca pentru a face fata crizelor din interiorul zonei euro", a subliniat presedintele.

El a reiterat ca intarzierea deciziilor au creat Romaniei probleme in finantarea deficitului si datoriilor lui 2011. "Am ajuns sa ne imprumutam la preturi mai mari, deci la dobanzi mai mari decat in 2010, cand Romania nu era inca stabilizata macroeconomic. Iar asta din cauza deprecierii CDS-ului intregii regiuni, pentru ca nu s-au luat masuri la timp in ceea ce priveste Grecia. Ceea ce pune sub semnul intrebarii daca nu se iau masuri de mentinere a nivelului de expunere chiar finantarea noastra anul viitor, in conditiile in care Romania si-a dus toate programele si angajamentele pana la capat", a punctat Basescu.

Cat priveste consolidarea sistemului bancar prin recapitalizare, presedintele a mentionat ca "Romania nu are probleme cu sistemul bancar". "Din pacate insa, la stadiul la care UE n-a inceput inca sa faca plati pentru consolidarea bancilor, Romania plateste deja consolidarea sistemului bancar european, prin dabanzi foarte ridicate", a spus seful statului, calificand drept "inacceptabile" aceste dobanzi. "Nu se poate impinge plata facturii imprumuturilor facute la nesfarsit catre guverne care au un nivel foarte ridicat de indatorare catre state care nu sunt in zona euro, si din pacate si cele mai sarace, ceea ce este imoral. Solicitarea noastra va fi, ca in procesul de capitalizare al bancilor care actioneaza in Romania, si in toata zona non-euro, sa se tina si de obligatia ca bancile sa-si mentina nivelul de expunere in tarile din zona non-euro", a adaugat el. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: