Basescu spune ca l-a mandatat pe Ialomitianu sa insiste la ECOFIN pentru mentinerea expunerii bancilor in Romania

Data publicarii: 25-10-2011 | Finante-Banci

Presedintele Traian Basescu a afirmat, luni, ca l-a mandatat pe ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, ca la Consiliul ECOFIN de miercuri dimineata sa insiste pentru introducerea unui paragraf care sa vizeze si crearea conditiilor de mentinere a expunerii bancilor in Romania, in procesul de recapitalizare.

"Eu am ridicat aceasta problema (pe tema recapitalizarii bancilor europene - n.r.) si ieri in Consiliu si alaltaieri seara, la discutia cu PPE, care nu este de neglijat, pentru ca acolo sunt cea mai mare parte a membrilor Consiliului European. Nu am pus sub semnul intrebarii cifra acreditata de astazi si anume aceea de a se pune la dispozitia bancilor 100 de miliarde de euro pentru recapitalizare sau pentru capitalizare. Eu am pus in discutie altceva: daca sumele cu care sunt capitalizate bancile care au nevoie de capitalizare acopera si nevoia acestora sau acopera si nevoia noastra ca filialele lor din Romania sa-si mentina nivelul de expunere de anul acesta si anul viitor. L-am mandat pe ministrul de Finante ca, dincolo de sustinerea mea din Consiliu, de ieri, la Consiliul ECOFIN de miercuri dimineata, ceea ce inseamna intalnirea ministrilor de finante, sa insiste pentru introducerea unui paragraf care sa vizeze si crearea conditiilor de mentinere a expunerii bancilor care activeaza in Romania", a afirmat seful statului, luni, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni. 

Traian Basescu a precizat ca ar fi mai usor daca problema recapitalizarii bancilor europene s-ar discuta in ECOFIN, pentru ca mai apoi sa se vina cu un document la Consiliul celor 27, de miercuri dupa-amiaza. 

"Daca in ECOFIN nu se reuseste introducerea unei astfel de atentionari, va trebui sa incerc s-o rezolv in Consiliu. Dar sediul problemei este acolo unde toti oamenii inteleg despre ce se vorbeste, la intalnirea ministrilor de finante. Aici, nu pot sa nu fac mentiunea de unde alerta noastra. Evaluarea europeana este ca bancile europene ar avea nevoie de o capitalizare de circa 100 de miliarde, 109 miliarde, mai exact, iar evaluarea FMI este ca ar avea nevoie de 200 de miliarde. Si, atunci, in analiza mea a intrat si faptul ca s-ar putea ca evaluarea europeana sa nu tina cont de nevoia de mentinere a expunerii pe statele non-euro. Si, de aici, pozitiile noastre", a explicat Basescu. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: