Sarkozy il critica dur pe Cameron la summitul UE
Data publicarii: 24-10-2011 | InternationalPremierul britanic David Cameron si presedintele francez Nicolas Sarkozy au avut un schimb dur de replici in legatura cu implicarea Marii Britanii in discutiile consacrate crizei din Zona euro.
Sarkozy considera ca la discutiile finale, de miercuri, ar trebui sa participe numai tarile care au aderat la moneda unica europeana, in timp ce Cameron a cerut ca toti liderii UE sa fie prezenti, pentru ca vor fi dezbatute subiecte care i-ar putea afecta.
Schimbul de replici a avut loc in ziua in care liderii europeni au convenit sa modice Tratatul Uniunii, daca acest lucru se va dovedi necesar pentru rezolvarea crizei.
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat dupa summitul de duminica, de la Bruxelles, ca statele membre vor "explora posibilitatea unei modificari limitate".
Cameron a precizat ca a cerut asigurari ca interesele Marii Britanii vor fi aparate in cazul unei schimbari, ce ar urma sa permita o integrare fiscala si economica mai mare.
In cele din urma, s-a decis ca toti liderii UE vor participa la reuniunea de miercuri. Ceea ce l-a determinat pe Sarkozy sa faca declaratii dure. El a spus ca s-a saturat sa citeasca in ziare sfaturi oferite Zonei euro de Cameron si de ministrul sau de finante, George Osborne.
La un momemnt dat, liderul francez i-ar fi spus premierului britanic: "Ne-am saturat de criticile voastre si ca voi sa ne spuneti ce sa facem. Spuneti sa urati euro si acum vreti sa va amestecati in intalnirile noastre".
Liderii europeni au purtat duminica discutii intr-un nou efort de a gasi o solutie la criza deficitelor din Zona euro. Aceste discutii au fost concentrate pe Fondul european de stabilitate financiara (FESA), care dispune in prezent de 440 de miliarde de euro. Liderii incearca sa suplimenteze fondurile FESA, pentru a putea proteja si tari precum Italia, pe fondul temerilor ca ar putea avea o soarta similara Greciei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii