Sarkozy il critica dur pe Cameron la summitul UE
Data publicarii: 24-10-2011 | InternationalPremierul britanic David Cameron si presedintele francez Nicolas Sarkozy au avut un schimb dur de replici in legatura cu implicarea Marii Britanii in discutiile consacrate crizei din Zona euro.
Sarkozy considera ca la discutiile finale, de miercuri, ar trebui sa participe numai tarile care au aderat la moneda unica europeana, in timp ce Cameron a cerut ca toti liderii UE sa fie prezenti, pentru ca vor fi dezbatute subiecte care i-ar putea afecta.
Schimbul de replici a avut loc in ziua in care liderii europeni au convenit sa modice Tratatul Uniunii, daca acest lucru se va dovedi necesar pentru rezolvarea crizei.
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat dupa summitul de duminica, de la Bruxelles, ca statele membre vor "explora posibilitatea unei modificari limitate".
Cameron a precizat ca a cerut asigurari ca interesele Marii Britanii vor fi aparate in cazul unei schimbari, ce ar urma sa permita o integrare fiscala si economica mai mare.
In cele din urma, s-a decis ca toti liderii UE vor participa la reuniunea de miercuri. Ceea ce l-a determinat pe Sarkozy sa faca declaratii dure. El a spus ca s-a saturat sa citeasca in ziare sfaturi oferite Zonei euro de Cameron si de ministrul sau de finante, George Osborne.
La un momemnt dat, liderul francez i-ar fi spus premierului britanic: "Ne-am saturat de criticile voastre si ca voi sa ne spuneti ce sa facem. Spuneti sa urati euro si acum vreti sa va amestecati in intalnirile noastre".
Liderii europeni au purtat duminica discutii intr-un nou efort de a gasi o solutie la criza deficitelor din Zona euro. Aceste discutii au fost concentrate pe Fondul european de stabilitate financiara (FESA), care dispune in prezent de 440 de miliarde de euro. Liderii incearca sa suplimenteze fondurile FESA, pentru a putea proteja si tari precum Italia, pe fondul temerilor ca ar putea avea o soarta similara Greciei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani