Danone,companie defensiva cu potential mare de crestere pe pietele emergente
Data publicarii: Astazi, 21-10-2011 | Bursa
Liderul mondial al pietei de produse lactate Danone, ale carui actiuni urmeaza a fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), se inscrie in categoria companiilor defensive datorita cererii relativ stabile pentru produsele sale in toate perioadele ciclului economic, potrivit raportul realizat de Departamentul de analiza al Tradeville.
Titlul Danone face parte din categoria actiunilor defensive datorita nivelului subunitar al coeficientului beta de 0.45, preluat din Reuters si calculat in fuctie de variatia lunara a actiunii din ultimii 5 ani. De altfel, in perioada 2007-2008, actiunea Danone a scazut cu 24.90%, in timp ce indicele francez CAC40 a inregistrat o variatie negativa de 41.93%. "Un alt argument care sustine ideea prezentata mai sus este legat de constanta cu care Danone a distribuit dividende catre actionari in fiecare din ultimii 18 ani, perioada in care dividendele au crescut cu o rata anualizata de 5.14%. In ultimii 9 ani, rata anualizata a fost de 12.13%, compania distribuind aproximativ 40% din profitul net actionarilor”, se arata in raportul Tradeville.
Pentru evaluarea titlului Danone s-a folosit "segmentul relevant de activitate”. Reuters include grupul Danone in industria de procesare a alimentelor, sector a carui produse sunt considerate non-ciclice. Comparatia cu alte companii din industria de procesare a alimentelor are unele neajunsuri din cauza diversitatii de produse comercializate. Totusi, faptul ca Thomson Reuters incadreaza companiile prezentate mai sus in industria de procesare a alimentelor, denota folosirea acestor comparatii de catre investitorii internationali, motiv pentru care evaluarea actiunii Danone prin comparatia cu segmentul de sector este valida. Evaluarea Danone s-a realizat prin calcularea multiplilor P/S, P/E, P/BV, EV/EBITDA, EV/EBIT.
"Fata de principalul competitor, Nestle, actiunea Danone se tranzactioneaza la un pret de 1.62x cifra de afaceri din ultimele 12 luni in comparatie cu o evaluare de 1.90x cifra de afaceri a Nestle. Tinand cont de potentialul de crestere pe termen lung de 9% pentru Danone si doar 5% pentru Nestle, estimat de analistii chestionati de Thomson Reuters, de coeficientul beta mai mare pentru Nestle si usor mai scazut pentru Danone, dar si de multiplii luati in calcul, putem afirma ca actiunile Danone este suebvaluata de piata in comparatie cu titlurile Nestle”, precizeaza analistii Tradeville.
In ceea ce priveste indicatorii financiari ai companiei, analiza acestora releva o structura solida a companiei. "Analiza rezultatelor financiare recente arata ca Danone a inregistrat una dintre cele mai mari rate de crestere a cifrei de afaceri si a profitului net din ultimele 12 luni. Rata medie de crestere a cifrei de afaceri din ultimii 5 ani este usor sub media segmentului de sector relevant, insa peste rata de crestere a principalului competitor Nestle”, potrivit raportului Tradeville.
Obiectivul Danone este de a-si mentine sau sa ajunga in pozitia de lider pentru toate liniile de business, in toate tarile in care opereaza. Caracteristicile de competitivitate pe care grupul se bazeaza pentru implementarea strategiei care prevede cresterea profitabilitatii pe termen lung sunt: calitatea produselor, proximitatea, convenienta, inovarea, precum si brandul Danone.
Danone este lider mondial pe piata de produse lactate cu o cota de piata de aproximativ 23% si ocupa pozitia secunda pe celelalte piete: apa imbuteliata (pe locul I se afla Nestle, Danone are o cota de piata de 11%), alimente nutritive (Nestle locul I) si medicamente nutritive. Principala piata de desfacere pentru Danone este Europa (56.98% din vanzari), urmata de regiunea denumita "restul lumii" cu 28.68% si de Asia cu 14.34%. Din 2007, in urma achizitiei Numico, afacerile Danone sunt structurate in patru linii de business: produse lactate, apa imbuteliata, alimentatie nutritiva pentru copii si medicamente nutritive.
Grupul Danone este detinut de investitori institutionali printre care cele mai mari participatii le au fondurile: Amundi Asset Management (4.72%), Caisse des Depots et Consignations (3.40%), Eurazeo (2.53%) si Sofina (2.09%).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului