Recensamant. Ce amenzi risti daca refuzi sa completezi chestionarul DOSAR
Data publicarii: 19-10-2011 | Actualitate
Recensamantul populatiei si al locuintelor incepe joi si se va incheia la sfarsitul lunii octombrie. In acest interval, la usa fiecarei gospodarii va bate un recenzor care va solicita date atat despre cei care stau acolo, cat si despre locuinta. Vezi ce intrebari iti va pune recenzorul, cum sa te feresti de falsii recenzori si ce amenzi risti daca refuzi sa participi la recensamant.
Pe langa CNP sa nu va surprinda intrebarea daca aveti baie in casa, daca aveti dificultati de concentrare sau de memorare si cine este capul gospodariei.
Se vor inregistra toti cetatenii romani cu domiciliul in tara (indiferent daca la momentul recensamantului se afla in tara sau in strainatate), persoanele de cetatenie straina sau fara cetatenie care au domiciliul (resedinta permanenta) in Romania sau o resedinta temporara (indiferent de motivul stabilirii: refugiati, solicitanti de azil, solicitanti de cetatenie romana, straini sositi pentru afaceri sau in interes personal).
Nu se vor inregistra persoanele de cetatenie straina din cadrul reprezentantelor diplomatice si consulare sau al reprezentantelor organizatiilor internationale si membrii familiilor lor, personalul fortelor armate straine, personalul flotei comerciale navale si aeriene, precum si corespondentii de presa care la momentul de referinta al recensamantului se afla pe teritoriul tarii.
La recensamant se vor inregistra, de asemenea, toate cladirile de locuit, cladirile cu alta destinatie in care se afla locuinte, cladirile cu unitati de locuit in comun (internate scolare, camine pentru studenti, dormitoare pentru muncitori, camine de nefamilisti, case de copii, camine pentru batrani, hoteluri, spitale, sanatorii, cabane turistice etc.) si locuintele din cadrul acestora.
Nu se vor inregistra cladirile cu alta destinatie (administrative, industriale, comerciale, agrozootehnice, social-culturale, spatii de depozitare), daca in incinta acestora nu se afla locuinte sau unitati de locuit in comun. Nu se vor inregistra, de asemenea, cazarmile, inchisorile sau alte cladiri aflate in incintele pazite ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului de Interne, Ministerului de Justitie si Serviciului Roman de Informatii. Vor fi exceptate de la inregistrare si acele cladiri situate pe teritoriul Romaniei, detinute cu titlu de proprietate de alte state, administrate de reprezentantele diplomatice si consulare ale tarilor respective sau de reprezentantele organizatiilor internationale, daca in cadrul lor nu au domiciliul cetateni romani.
Ce se intampla daca nu esti acasa sau esti plecat temporar din tara
Recensamantul se va axa pe inregistrarea cetatenilor romani cu domiciliul in tara indiferent daca se afla in Romania sau sunt plecati in strainatate.
Persoanele absente temporar de la domiciliu la momentul efectuarii recensamantului populatiei si locuintelor vor fi inregistrate de catre recenzori pe baza informatiilor primite inclusiv de la vecini, preot sau primarie, conform unei hotarari de guvern care reglementeaza modul de organizare a recensamantului.
Fereste-te de falsii recenzori
Recensamant care incepe joi ar putea fi un bun moment si pentru hoti. Pentru a evita eventuale incidente neplacute trebuie sa stiti ca recenzorul va avea la el o mapa albastra cu insemnele Recensamantului populatiei si al locuintelor 2011, obligatoriu la reverul hainei va avea o legitimatie si va avea cu el si cartea de identitate pentru ca fiecare cetatean are dreptul de a-i cere recenzorului sa se legitimeze.
Ce amenzi riscati
Toti cetatenii romani sunt obligati sa furnizeze informatiile solicitate. Cetatenii care refuza sa raspunda pot fi amendati cu pana la 5.000 lei.
Potrivit legii, constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) impiedicarea persoanelor implicate in actiunea de recensamant pentru efectuarea inregistrarilor si controlului datelor ce fac obiectul recensamantului in conformitate cu prevederile prezentei hotarari sau a desfasurarii, in orice mod, a lucrarilor recensamantului;
b) refuzul furnizarii personalului de recensamant a informatiilor prevazute in programul de inregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete;
c) nerespectarea dispozitiilor legale si a instructiunilor privind modul de inregistrare si prelucrare a populatiei si de pastrare a caracterului confidential al datelor personale declarate de cetateni;
d) nerespectarea de catre personalul prevazut la art. 9 alin. (1) a caracterului confidential al datelor; e) utilizarea de catre personalul de recensamant a datelor obtinute in alte scopuri decat cele statistice.
Contraventiile prevazute la literele a) si b) se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 4.500 lei, iar contraventiile prevazute la literele c), d) si e) se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei.
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoanele imputernicite de prefect, primar, precum si de alte persoane anume imputernicite in acest scop de catre Comisia centrala pentru recensamantul populatiei si al locuintelor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani