CNS Meridian: Gara de Nord in pericol de executare silita
Data publicarii: 18-10-2011 | Turism
Gara de Nord este in pericol de executare silita din cauza datoriilor catre furnizorii de energie electrica acumulate, in ultimii sase ani, de CFR SA, informeaza Confederatia Sindicala Nationala Meridian.
Conform unui comunicat al CNS Meridian, activitatea CFR risca sa fie blocata de neplata unei datorii de peste 2,040 miliarde lei, acumulata in perioada decembrie 2005 - iulie 2011. Compania de cai ferate are de platit aceasta suma furnizorilor privati de energie electrica Enel, Eo.N si CEZ (peste 803 milioane lei) si companiei de stat Electrica (peste 1,236 miliarde lei). Circa 41% din totalul datoriei CFR o reprezinta penalitatile de intarziere la plata.
Situatia companiei este critica, intrucat nu are bani pentru a-si achita debitele, motiv pentru care furnizorii au poprit conturile sucursalelor de cai ferate regionale, au inceput licitatiile pentru vanzarea bunurilor in care CFR isi desfasoara activitatea, au deconectat de la retea sucursale regionale, statii de calatori si statii de tren din punctele de trecere a frontierei.
'E o situatie fara precedent. Exista riscul ca functionarea companiei sa fie grav perturbata sau chiar blocata. Sucursala CF Bucuresti are sechestrate spatii din cladirea Garii de Nord. In Brasov sunt cladiri in care activeaza Oficiul de Informatica. Transferul echipamentelor IT din spatiile susceptibile sa fie vandute de creditori ar fragmenta sau chiar intrerupe functionarea Oficiului. Intre bunurile ce pot fi valorificate de creditori se afla utilaje grele de cale ferata si statii modernizate cu fonduri externe rambursabile, garantate de statul roman. Instrainarea acestora ar duce la suspendarea imprumuturilor si invalidarea internationala a garantiei statului', explica Ion Popescu, presedintele CSN Meridian, din care face parte Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial.
Valoarea bunurilor CFR, puse sub sechestru la sfarsitul lunii august, ajunge la peste 207 milioane lei. La avalansa de procese pentru neplata datoriilor se adauga si numeroase sentinte definitive de executare silita, inca nepuse in aplicare. Furnizorii de stat detin dosare de executare silita, asupra activelor CFR, estimate la 75% din valoarea stabilita de un evaluator independent. La aceasta se adauga TVA, cheltuielile de evaluare, cele de judecata si comisioanele de executare.
Datoriile s-au acumulat din cauza faptului ca energia electrica a fost achizitionata de la furnizori la preturi si de trei ori mai mari, Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA nefiind consumator eligibil si neputand achizitiona energie electrica de pe piata libera, devenind astfel consumator captiv.
'CSN Meridian considera ca situatia actuala pune in pericol insasi existenta sistemului de transport feroviar din Romania. Milioane de cetateni depind de acest mijloc de transport putin poluant, care este trenul. Falimentul cailor ferate ar duce si la pierderea specialistilor din acest domeniu. Din vara anului 2009 si pana in prezent au fost disponibilizati peste 18.000 de angajati. Lucratorii de la CFR sunt o avutie nationala pentru ca se formeaza ca specialisti intr-o perioada lunga de timp, intr-un domeniu sensibil si strategic, cum este infrastructura feroviara. Angajatii CFR n-au nicio vina ca, ani la rand, compania a acumulat datorii fara ca nimeni sa sesizeze. Cei care au condus compania si au permis, intentionat sau nu, majorarea acestor debite, ar trebui sa dea socoteala cu averile lor', mai spune Ion Popescu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani