Ernst&Young: Taxa claw-back ar trebui introdusa in Codul fiscal
Data publicarii: 18-10-2011 | AfaceriTaxa claw-back ar trebui introdusa in Codul fiscal, pentru a fi protejata de modificari frecvente, varianta actuala incalcand principiile fiscalitatii, a declarat, luni, Alex Milcev, partener in cadrul departamentului de asistenta fiscala si juridica Ernst&Young.
"Ar fi binevenita o initiativa de introducere a acestei taxe (claw-back - n.r.) in Codul Fiscal, astfel incat ea sa fie protejata de modificari frecvente prin acea perioada de asteptare de sase luni prevazuta de Codul Fiscal, ce trebuie sa treaca intre orice propunere legislativa in domeniul fiscal si intrarea ei in vigoare", a precizat Milcev.
Reprezentantul Ernst&Young considera ca actuala taxa claw-back incalca principiile fiscalitatii, deoarece transforma TVA din taxa neutra pentru o afacere, in sursa de cost.
"Spre deosebire de forma ei anterioara, taxa claw-back actuala pare sa se aplice inclusiv la TVA colectat pe vanzari de medicamente, ceea ce incalca principiile fiscalitatii enuntate in Codul fiscal (...). In plus, modul in care varianta actuala defineste baza si perioada de taxare creeaza confuzie atunci cand este aplicata medicamentelor compensate livrate inainte de 1 octombrie 2011, dar achitate dupa 1 octombrie 2011, sub incidenta noii reglementari. Teoretic, aceste livrari pot sa cada sub incidenta taxei claw-back si pe legislatia veche si pe legislatia noua si, deci, pot fi subiectul unei duble taxari", sustine Milcev.
Executivul a adoptat, la 21 septembrie, ordonanta de urgenta privind introducerea taxei claw-back pentru medicamentele a caror valoare se ridica peste bugetul alocat de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).
Prin varianta revizuita a taxei claw-back, agentii economici care vand medicamente trebuie sa achite o taxa care sa acopere integral depasirea bugetului alocat consumului de medicamente. "Contributiile platite de detinatorii autorizatiilor de punere in piata a medicamentelor adunate laolalta trebuie sa acopere intreaga suma care depaseste bugetul medicamentelor alocat numai din fondul national de asigurari de sanatate si din fondul Ministerului Sanatatii", a explicat ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau.
Contributia se plateste trimestrial, incepand cu 1 octombrie, fiecare distribuitor achitand o suma in functie de cota de piata detinuta. Taxa claw-back se aplica tuturor medicamentelor compensate si gratuite.
Industria farmaceutica din Romania ar putea suferi o pierdere de circa 842 de milioane de lei, ceea ce inseamna o scadere a pietei cu 30%, prin aplicarea noii taxe clawback, potrivit unui studiu de impact realizat de Asociatia Romana a Producatorilor de Medicamente (ARPIM).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice