S-a redeschis sezonul preluarilor bancare
Data publicarii: 28-09-2006Majoritatea analistilor din domeniul bancar anticipau pentru 2006 o continuare a procesului de fuziune ori preluare in sistemul bancar romanesc. Presedinti de banci si chiar guvernatorul Mugur Isarescu considera ca institutiile mici de credit nu vor putea rezista in competitia cu marile grupuri financiare, fiind nevoite sa opteze fie pentru fuziunea cu o alta banca, fie pentru preluare. Sistemul bancar continua sa se situeze in topul celor mai dinamice domenii economice din Romania.
Caracterizata in continuare ca avand un grad de bancarizare destul de redus, piata bancara romaneasca se prezinta eventualilor cumparatori cu un potential ridicat. Dupa ce Mindbank, Romexterra si Eurombank au fost achizitionate de grupuri straine, si belgienii de la KBC includ in programul strategic o eventuala intrare pe piata romaneasca.
Piata bancara romaneasca este in fierbere. Acest fapt il sustine si un studiu publicat de Romanian Business Digest. Potrivit publicatiei, Carpatica, Libra Bank si Transilvania sunt urmatoarele pe lista.
Competitivitate in crestere
Potrivit studiului, piata bancara devine tot mai competitiva, in special datorita aparitiei unor noi jucatori importanti, in primul rand prin preluarea Bancii Comerciale Romane de catre Erste Bank, dar si prin implicarea unor banci precum ATE Bank din Grecia, care a achizitionat peste 58 la suta din actiunile Mindbank, C.R. Firenze, care a preluat peste 56 la suta din actiunile Daewoo Bank, sau Leumi Bank, care detine 95 la suta din Eurom Bank.
De asemenea, MKB a reusit sa-si majoreze participatia, devenind actionar majoritar la Romexterra Bank.
Miscari de trupe pe fundalul privatizarii CEC
Aparitia unor noi competitori se va petrece pe fundalul privatizarii Casei de Economii si Consemnatiuni, in opinia analistilor de la Roland Berger urmatoarele banci vizate fiind Libra Bank, Carpatica si Banca Transilvania. Competitia tot mai acerba pe piata este cauzata de cresterea interesului pentru diferite produse de finantare si de procesul de extindere a gradului de penetrare bancara, numarul de sucursale urmand sa se tripleze in urmatorii trei ani.
Printre ultimii la gradul de bancarizare
Romania se caracterizeaza printr-o rata scazuta a intermedierii financiare comparativ cu alte state din apropiere, activele bancare pe cap de locuitor fiind de 50 de ori mai reduse decat cele din zona euro si de 10 ori comparativ cu tarile din Europa Centrala. Desi au cunoscut o crestere puternica in ultimii trei ani, imprumuturile pe segmentul de retail sunt mult mai mici decat cele inregistrate in Uniunea Europeana. Potrivit BNR, depozitele populatiei si ale agentilor economici au crescut cu peste 36 la suta pe primul trimestru din 2006, fata de aceeasi perioada din 2005. Depozitele se cifreaza in total la circa 22,4 miliarde de euro, la 1 martie 2006, din care 49 la suta apartin companiilor.
Scaderea depozitelor pe segmentul de retail din total a fost provocata de diminuarea dobanzilor la depozite, pe de o parte, ceea ce a determinat o miscare catre surse alternative, precum piata de capital sau piata imobiliara, si, pe de alta parte, de cresterea imprumuturilor pentru retail, catalizate de cresterea consumului.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice