CBRE: Tranzactii imobiliare de 212 milioane de euro in Romania

Data publicarii: 28-09-2006
Tranzactiile imobiliare din Romania s-au cifrat la 212 milioane de euro in primele sase luni ale anului, din totalul investitiilor de 3,9 miliade de euro in Europa centrala si de est, potrivit unui studiu al consultantului imobiliar international CB Richard Ellis. Interesul tot mai puternic pentru piata imobiliara romaneasca, respectiv cresterea competitiei si scaderea riscurilor sunt evidentiate de randamentele investitionale tot mai scazute.

Ca exemplu randamentul investitiilor in spatii de birouri de clasa A a fost de 7,8% in prima jumatate a acestui an, fata de 8,5% la sfarsitul anului trecut, potrivit CB Richard Ellis. Tranzactiile cu spatii de birouri au constituit aproape trei sferturi din totalul tranzactiilor imobiliare in perioada vizata - 159 milioane de euro.

Aceasta evolutie repeta tendinta la nivel regional, circa 83% din intregul volum investit in Europa centrala si de est fiind directionat catre spatii de birouri si spatii comerciale.

Costurile cu chiria pentru spatiile de birouri din Bucuresti au ajuns la 374,7 dolari pe metru patrat pe an, plasand capitala Romaniei pe locul 63 din 173 de orase intr-un clasament realizat de CB Richard Ellis in luna mai a acestui an.

"Randamentele investitionale pe toate sectoarele de investitii imobiliare din Europa centrala si de est sunt in continuare in scadere, dar se observa o incetinire a acestei evolutii, pe masura ce se apropie de media  randamentelor din tarile UE-15", remarca autorii raportului.

In ce priveste Romania, piata de profil si-a revenit dupa un an dezamagitor in 2005 si a depasit deja valoarea tranzactiilor inregistrate in 2004, anul in care a fost inregistrata cea mai inalta valoare a schimburilor imobiliare din Romania.

Primele investitii straine in domeniul imobiliar in Romania au avut loc in 2003, piata de profil de la noi fiind inca in stadiul de dezvoltare, in comparatie cu pietele deja mature din Europa Centrala (Polonia, Cehia, Ungaria).

Potentialul Romaniei ramane ridicat, dar exista o concurenta reala din partea Rusiei si Ucrainei, unde dimensiunile pietei si randamentele foarte mari ofera investitorilor oportunitati foarte bune, iar acestia ar putea alege sa-si indrepte atentia spre est, in detrimentul Romaniei, in pofida unui nivel ridicat de risc existent in aceste tari, concluzioneaza autorii raportului.

Volumul total al tranzactiilor imobiliare din cele sapte tari examinate de raport - Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Romania, Bulgaria si Rusia - a fost a atins cifra de 3,9 miliade de euro, depasind deja cifra inregistrata anul trecut, iar autorii raportului preconizeaza ca pana pentru intreg anul 2006, aceasta piata ar putea depasi valoarea de sapte miliarde de euro.
 

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: