CBRE: Tranzactii imobiliare de 212 milioane de euro in Romania
Data publicarii: 28-09-2006Ca exemplu randamentul investitiilor in spatii de birouri de clasa A a fost de 7,8% in prima jumatate a acestui an, fata de 8,5% la sfarsitul anului trecut, potrivit CB Richard Ellis. Tranzactiile cu spatii de birouri au constituit aproape trei sferturi din totalul tranzactiilor imobiliare in perioada vizata - 159 milioane de euro.
Aceasta evolutie repeta tendinta la nivel regional, circa 83% din intregul volum investit in Europa centrala si de est fiind directionat catre spatii de birouri si spatii comerciale.
Costurile cu chiria pentru spatiile de birouri din Bucuresti au ajuns la 374,7 dolari pe metru patrat pe an, plasand capitala Romaniei pe locul 63 din 173 de orase intr-un clasament realizat de CB Richard Ellis in luna mai a acestui an.
"Randamentele investitionale pe toate sectoarele de investitii imobiliare din Europa centrala si de est sunt in continuare in scadere, dar se observa o incetinire a acestei evolutii, pe masura ce se apropie de media randamentelor din tarile UE-15", remarca autorii raportului.
In ce priveste Romania, piata de profil si-a revenit dupa un an dezamagitor in 2005 si a depasit deja valoarea tranzactiilor inregistrate in 2004, anul in care a fost inregistrata cea mai inalta valoare a schimburilor imobiliare din Romania.
Primele investitii straine in domeniul imobiliar in Romania au avut loc in 2003, piata de profil de la noi fiind inca in stadiul de dezvoltare, in comparatie cu pietele deja mature din Europa Centrala (Polonia, Cehia, Ungaria).
Potentialul Romaniei ramane ridicat, dar exista o concurenta reala din partea Rusiei si Ucrainei, unde dimensiunile pietei si randamentele foarte mari ofera investitorilor oportunitati foarte bune, iar acestia ar putea alege sa-si indrepte atentia spre est, in detrimentul Romaniei, in pofida unui nivel ridicat de risc existent in aceste tari, concluzioneaza autorii raportului.
Volumul total al tranzactiilor imobiliare din cele sapte tari examinate de raport - Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Romania, Bulgaria si Rusia - a fost a atins cifra de 3,9 miliade de euro, depasind deja cifra inregistrata anul trecut, iar autorii raportului preconizeaza ca pana pentru intreg anul 2006, aceasta piata ar putea depasi valoarea de sapte miliarde de euro.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice