Orban: Propunerile CE privind coeziunea ridica dificultati majore
Data publicarii: 12-10-2011 | Finante-BanciMinistrul Afacerilor Europene, Leonard Orban a anuntat ca propunerile Comisiei Europene privind acordarea fondurilor de coeziune impun conditionalitati macroeconomice si tehnice a caror nerespectare va putea antrena taierea partiala sau completa a fondurilor europene.
Leonard Orban a afirmat ca subiectul viitorului buget al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 reprezinta o prioritate specifica a mandatului sau, in conditiile in care Comisia Europeana intentioneaza sa impuna noi conditii de accesare a fondurilor de coeziune. "Saptamana trecuta, Comisia Europeana a venit cu primul pachet din toate propunerile pe care urmeaza sa le faca. Este vorba de propunerile privind coeziunea, iar diferitele elemente continute in aceasta propunere ridica dificultati majore asa cum sunt ele prefigurate", a declarat Orban la inceputul discutiilor pe care le-a purtat marti cu membrii comisiilor parlamentare de afaceri europene.
Fostul comisar european a avertizat ca nerespectarea unor indicatori macroeconomici va face ca unui stat sa-i fie nu doar suspendate, ci chiar taiate fondurile pentru coeziune. "Sunt doua tipuri de conditionalitati: conditionalitati tehnice si conditionalitati macroeconomice. Conditionalitatile macroeconomice se refera la respectarea criteriilor impuse in Pactul de Stabilitate si Crestere, iar pedeapsa pentru statele care nu respecta acesti indicatori macroeconomici poate sa mearga pana la taierea partiala sau completa a fondurilor europene", a spus Orban.
O alta chestiune delicata pe agenda Uniunii Europene este politica agricola comuna, care va fi propusa maine de catre CE. "Comisarul Dacian Ciolos va veni in tara la sfarsitul acestei saptamani tocmai in ideea de a sustine propunerea Comisiei Europene. Vreau sa va spun din start: vor fi probleme, de exemplu nu va fi egalitate intre statele membre privind platile directe", a atras atentia Orban.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice