BNR: dobanda de referinta ramane la 8,75% pe an
Data publicarii: 28-09-2006Analiza celor mai recente evolutii ale indicatorilor macroeconomici releva continuarea procesului de dezinflatie – rata anuala a inflatiei coborand la nivelul de 6,0 la suta in luna august 2006 fata de aceeasi perioada a anului trecut - si accelerarea cresterii economice pe fondul sporirii investitiilor si al mentinerii unei dinamici inalte a consumului, sustinute si de expansiunea creditului.
Tendinta de adancire a deficitului de cont curent persista, insa finantarea acestuia prin intermediul investitiilor straine directe s-a imbunatatit, ea situandu-se la aproximativ 82,2 la suta in perioada ianuarie-iulie 2006 fata de 77,3 la suta in aceeasi perioada a anului 2005.
Temperarea dinamicii preturilor administrate si a celor alimentare volatile, alaturi de conduita restrictiva a politicii monetare si fiscale au contribuit la o accelerare a procesului de dezinflatie in ultimele luni, ceea ce sugereaza ca la sfarsitul acestui an rata inflatiei se va situa in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei de 5 la suta.
Desi perspectivele inflatiei pe termen scurt s-au imbunatatit, mentinerea excedentului de cerere pe fondul unor ritmuri inalte de crestere a consumului populatiei si al anticipatei majorari a cheltuielilor bugetare in lunile urmatoare reclama pastrarea unei conduite ferme a politicii monetare in vederea asigurarii sustenabilitatii procesului de dezinflatie pe termen mediu.
Pe baza datelor disponibile in prezent, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75 la suta pe an si continuarea exercitarii unui control ferm al lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata.
Totodata, Consiliul de administratie al BNR reitereaza ca va continua sa monitorizeze cu maxima atentie evolutiile economice si monetare astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa asigure indeplinirea obiectivelor de dezinflatie atat pentru acest an, dar si pe termen mediu, corespunzator tintelor asumate de BNR (4,0 la suta +/- 1 punct procentual pentru 2007 si 3,8 la suta +/- 1 punct procentual pentru 2008).
Consiliul de administratie al BNR apreciaza ca succesul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana incepand cu 1 ianuarie 2007 presupune continuarea implementarii ferme a unui mix echilibrat de politici economice (monetare, fiscale, de venituri si structurale) in vederea consolidarii dezinflatiei si a indeplinirii criteriilor de convergenta stabilite prin Tratatul de la Maastricht.
Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 10 noiembrie 2006, cand va fi analizat noul raport trimestrial asupra inflatiei.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice