Laureatii Nobel spun cum poate fi rezolvata criza din Zona Euro
Data publicarii: 11-10-2011 | Finante-Banci
Thomas Sargent recomanda sa fie urmata calea aleasa de Statele Unite pentru a rezolva criza bugetara a celor treisprezece state fondatoare dupa obtinerea independentei in 1776, care au decis sa isi restabileasca credibilitatea prin unirea bugetelor lor cu Constitutia din 1787.
Criza datoriei zonei euro este usor de rezolvat din punct de vedere economic, au declarat luni cei doi economisti americani laureati ai Premiului Nobel, Christopher Sims si Thomas Sargent, recunoscand in acelasi timp dificultatea politica, informeaza Agerpres.
"As putea spune ca nu sunt intrebari noi pentru teoria economica cu Europa si euro", a declarat Sargent intr-o conferinta de presa la Princeton /New Jersey, nord-estul SUA/.
"Dificultatea este politica", a estimat el.
Cercetatorul a explicat ca el recomanda sa fie urmata calea aleasa de Statele Unite pentru a rezolva criza bugetara a celor treisprezece state fondatoare dupa obtinerea independentei in 1776, care au decis sa isi restabileasca credibilitatea prin unirea bugetelor lor cu Constitutia din 1787.
"Ne-am nascut cu o solutie definitiva pentru problemele cu care se confrunta Europa de astazi. Si a fost o solutie globala, pusa in aplicare intr-o anumita ordine. Acest lucru se face in mod simultan multumita unui proces ce arata ca un miracol", a reamintit el.
Confratele sau, Sims, a pledat de asemenea in favoarea federalismului bugetar in Europa.
"Parerea mea este ca daca euro trebuie sa supravietuiasca, trebuie sa concepem zona euro intr-un mod partajand sarcinile bugetare si stabilind competenta fiscala a Bancii Centrale Europeane /BCE/ si rolul de creditor in ultima instanta ", a spus el.
Potrivit lui Sims, "astazi, niciuna dintre aceste legaturi nu este clara si daca aceste legaturi raman atat de neclare si ei /europenii/ incearca sa se intoarca la un sistem unde nu exista de fapt nicio simetrie bugetara la BCE, previziunile pentru euro vor fi sumbre".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii