Adrian Vasilescu: Dumnezeu ajuta bancile romanesti in fata crizei
Data publicarii: 10-10-2011 | Finante-Banci
Dumnezeu ajuta bancile romanesti in fata crizei care afecteaza sistemul bancar european, considera Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale.
De aceasta data avem si noi sansa sa fim ajutati de Dumnezeu, 'Dumnezeu si Banca Nationala ajuta bancile romanesti' in fata crizei, a declarat, duminica, la Antena3, consilierul guvernatorului Mugur Isarescu, intrebat despre efectele crizei financiare asupra bancilor din zona euro.
Vasilescu a dat asigurari ca efectele crizei bancare europene nu se vor extinde asupra bancilor din Romania.
'Bancile romanesti sunt solide. Nu exista putregai in nici una dintre bancile din Romania', a subliniat Adrian Vasilescu.
Recent, agentia de evaluare financiara Fitch a revizuit in scadere ratingul pentru datoriile pe termen lung ale Italiei, in valuta si moneda locala, de la 'AA minus' la 'A plus', cu perspectiva negativa, iar calificativul pe termen scurt a fost retrogradat de la 'F1 plus' la 'F1'.
Fitch a revizuit in scadere si ratingul pentru datoriile pe termen lung ale Spaniei, in valuta si moneda locala, de la 'AA plus' la 'AA minus', cu perspectiva negativa.
Standard and Poors a anuntat, de asemenea, ca profilul financiar al bancilor elene National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank este expus unor riscuri semnificative.
Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a revizuit si ea in scadere ratingurile de credit ale bancilor franceze Credit Agricole si Societe Generale, citand expunerea lor la datoria Greciei. De asemenea Moody's a mentinut ratingurile BNP Paribas sub revizuire, pentru o posibila retrogradare, anuntand ca profitabilitatea si capitalul bancii furnizeaza un tampon adecvat pentru a sprijini expunerea bancii la Grecia, Portugalia si Irlanda.
Sectoarele bancare din Bulgaria si Romania sunt puternic dependente de industria bancara elena. Un colaps bancar in Bulgaria si Romania va avea un efect devastator asupra Ungariei, considera analistii occidentali.
Institutiile de creditare austriece, cum ar fi Erste Bank si Raiffeisen au interese considerabile in tarile din Europa de Est, cum ar fi Romania si Ungaria, fiind expuse astfel in cazul in care Europa de Est va resimti efectul devastator al intrarii Greciei in incapacitate de plata.
BCE detine zeci de miliarde de euro din obligatiunile guvernamentale elene si a imprumutat bancilor din Grecia o suma estimata la peste 100 miliarde de euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman