PAID a platit prima dauna totala pentru o locuinta de tip B, in valoare de circa 9.000 de euro

Data publicarii: 04-10-2011 | Finante-Banci

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a platit, la sfarsitul saptamanii trecute, prima dauna totala pentru o locuinta de tip B, situata in localitatea Motca, judetul Iasi, a declarat marti primarul acestei comune, Costel Arteni.

"Polita de asigurare in baza careia s-a platit despagubirea a fost vanduta de compania Astra Asigurari, in data de 23 mai 2011, si era detinuta de Hobinca Anica, in varsta de 88 de ani. Riscul care a dus la distrugerea locuintei a fost cel de alunecare de teren", a mentionat Costel Arteni.

In acest caz, valoarea incasata in urma daunei a fost de circa 9.000 euro, chiar daca suma maxima asigurata a fost de 10.000 euro. "Nu poate fi platita o suma mai mare decat valoarea casei. Pentru o bojdeuca nu poti plati 10.000 de euro daca ea valoreaza 2.000 euro. Se calculeaza si materialele care intra in constructia unei astfel de case, inclusiv vechimea casei", a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea.

In cazul locuintelor tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic), prima obligatorie este de 10 euro, iar suma maxima asigurata de 10.000 euro.

Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic), iar valoarea maxima asigurata este de 20.000 euro. 

PAID a mai platit o dauna totala pentru o locuinta de tip A, la Avrig, in judetul Sibiu, in valoare de 20.000 de euro, desi locuinta a fost evaluata la 26.000 euro, insa suma maxima asigurata de polita obligatorie a fost 20.000 euro.

Potrivit raportului Consiliului Local pentru Situatii de Urgenta, din judetul Iasi, in data de 5 iulie 2011, intr-o zona din localitatea Motca s-a produs o alunecare de teren, ca urmare a ploilor abundente din vara acestui an, fenomen care a avariat trei case si a distrus in totalitate o locuinta.

In localitatea Motca exista 1.744 de proprietati, dar au fost incheiate doar 67 de polite de asigurare obligatorie pentru locuinte, ceea ce inseamna ca doar 3,84% dintre casele respective sunt asigurate.

Situatia daunelor gestionate de PAID, incepand cu data de 15 iulie 2011, arata dupa cum urmeaza: total 75 de dosare avizate, 32 de daune achitate, dintre care doua pentru daune totale (in localitatea Avrig - locuinta de tip A si in localitatea Motca - locuinta de tip B). Totodata, valoarea daunelor achitate se ridica la 290.000 lei, iar valoarea comisionului platit companiilor de asigurare care au gestionat dosarele de dauna este de 9.500 lei.

De asemenea, valoarea rezervelor constituite la 30 septembrie 2011 era de 270.000 lei. In ceea ce priveste situatia politelor in vigoare, la data de 2 octombrie, portofoliul PAID arata astfel: total - 791.728 de polite, 482.151 de polite, pentru cladiri de tip A, 309.577 de polite, pentru cladiri de tip B, 485.158 de polite incheiate in mediul urban, 306.570 de polite incheiate in mediul rural.

Cifrele arata o scadere a portofoliului de polite emise de PAID, intrucat o buna parte dintre contractele care si-au incheiat valabilitatea, incepand din data de 15 iulie 2011, nu au fost reinnoite sau proprietarii au ales sa cumpere asigurari facultative.

"Pentru noi este cu atat mai important sa demonstram ca suntem o companie solida, solvabila, care dispune de lichiditati si isi poate onora riscurile asumate, avand in vedere lipsa de incredere a unui segment important al populatiei cu privire la asigurarea obligatorie a locuintei. Cred ca dincolo de ceea ce prevede legislatia care guverneaza activitatea PAID, este foarte important sa castigam increderea in acest produs. Iar acest lucru se poate obtine doar platind despagubirile cuvenite asiguratilor nostri", a precizat Marius Bulugea.

PAID administreaza asigurarea obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei: cutremur, inundatii si aluneari de teren. Pool-ul s-a constituit ca societate comerciala, in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 13 societati de asigurare. Activitatea efectiva a PAID a inceput in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: