Agentia de Cadastru si Publicitate Imobiliara a trecut in subordinea MDRT
Data publicarii: 29-09-2011 | DiverseGuvernul a adoptat miercuri o Ordonanta de Urgenta prin care Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) trece din subordinea Ministerului de Interne in cea a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).
"Prin preluarea ANCPI in subordinea MDRT se va realiza unificarea practicilor, interoperabilitatea datelor, partajarea si standardizarea lor, astfel incat sa poata fi indeplinite atat atributiile si responsabilitatile MDRT in domeniul dezvoltarii regionale, cat si cele ale autoritatilor locale legate de buna administrare a terenurilor. Activitatile MDRT si ANCPI sunt interdependente in ceea ce priveste rezolvarea aspectelor legate de dezvoltarea teritoriala", spun reprezentantii MDRT.
Decizia a necesitat un aviz prealabil din partea CSAT, deoarece orice hotarare legata de institutiile din sistemul de aparare si ordine publica necesita acordul Consiliului.
”Activitatea agentiei interfereaza cu activitatile desfasurate de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului ce are in coordonare programe de realizare a planurilor de urbanism, de ridicare de date topocadastrale, de realizarea bancilor de date urbane”, a declarat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea.
Prin aceasta modificare, Udrea isi propune sa rezolve problemele legate intabularea terenurilor agricole sau forestiere, de buna administrare a terenurilor, de proprietatea asupra terenurilor, privata sau publica.
”Este un exemplu reprezentativ pentru nevoia solutionarii problemei cadastrului in Romania faptul ca suma proprietatilor din titlurile de proprietate, asa cum au fost ele emise, este cu 40% mai mult decat suprafata tarii”, a spus ministrul.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului intentioneaza realizarea unui cadastru general, pentru care se cauta in prezent surse de finantare, care sa sustina politici integrate in domeniul administrarii terenului. Prin aceasta masura, PUZ-urile si PUG-urile se vor realiza pe harta cadastrala a ANCPI, iar toate informatiile legate de aceste planuri vor fi integrate la nivel national, intr-o baza de date.
In prezent, lipsa cadastrului general impiedica buna administare a terenurilor, avand implicatii in cresterea economica, protejarea mediului si realizarea programelor de dezvoltare pe termen mediu si lung.
Conform estimarilor Elenei Udrea, realizarea cadastrului general ar necesita suma de 500 milioane euro, fiind in calcul mai multe variante de obtinere a acesteia. Desi a primit acordul expertilor Comisiei Europene, utilizarea fondurilor de coeziune pentru acest proiect nu va putea fi facuta decat din anul 2014. O a doua posibilitate este folosirea unor fonduri private, intr-un sistem de parteneriat public-privat.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice