Guvernul a aprobat acordul renegociat cu Bechtel
Data publicarii: 29-09-2011 | ActualitateExecutivul a aprobat forma renegociata a contractului statului roman cu firma Bechtel, Ministerul Transporturilor pregatind deja licitatiile pentru tronsoane la care compania americana a renuntat in urma renegocierii.
"Am luat de pe umerii romanilor ceea a pus guvernul Nastase, acel stigmat de cetatean de rangul 3 in Uniunea Europeana. Chiar si acum avem probleme ca urmare a contractului de construire a autostrazii Transilvania, din pricina modului prin care a fost adjudecat si a clauzelor care-l guvernau", a declarat ministrul Anca Boagiu, referindu-se la contractul pentru autostrada Transilvania.
Boagiu a reiterat faptul ca noua forma a contractului cu Bechtel aduce statului roman o economie de 6 miliarde de euro, iar la avantajele pe care le-a mentionat anterior, ministrul Transporturilor a adaugat faptul ca au fost schimbate termenele de plata a facturilor de la 25 de zile la 65 de zile, iar garantia lucrarilor a fost extinsa de la 24 la 30 de luni. In plus, cuantumul total al claimurilor depuse de Bechtel a fost coborat de la 380.000.000de euro la 115.000.000 euro, platibili in trei transe, pana in luna mai 2012.
MTI a inceput deja procedurile pentru organizarea licitatiilor pe tronsoanele de autostrada la care Bechtel a recnuntat. Astfel, documentatia pentru tronsonul Nadasel-Gilau este finalizata si urmeaza licitatia de construire si se afla in pregatire proiectarea tronsonului Targu Mures-Campia Turzii. "Putem visa pe viitor si la o alocare din sursele europene", a spus Boagiu, referindu-se la faptul ca UE s-ar putea arata dispusa sa aloce fonduri Romaniei pentru autostrazi in noua forma a contractului Bechtel.
"Aprobarea de catre Guvern al acordului este un al doilea succes pe saptamana aceasta dupa aprobarea de catre Comisia Europeana a doua tronsoane de autostrada: Nadlac-Arad si Orastie-Sibiu ce insumeaza 724.000.000 euro", a conchis Anca Boagiu.
Ministrul Transporturilor Anca Boagiu a anuntat, in august, ca renegocierea contractului pentru autostrada Transilvania va reduce costurile finale estimate de la 9,9 miliarde de euro la 3,8 miliarde, compania Bechtel renuntand la executarea a sase din cele opt tronsoane de autostrada.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii