Cum transformi in datornici model clientii refuzati de banci

Data publicarii: 28-09-2011 | Finante-Banci

O institutie financiara nebancara a acordat credite de peste 30 milioane lei catorva mii de persoane si firme mici din zona rurala si nu inregistreaza, pana acum, nici macar un singur restantier.

Zona rurala incepe sa devina, in sfarsit, interesanta daca nu pentru banci macar pentru Institutiile Finaciare Nonbancare. Un exemplu este si good.bee, IFN care apartine fundatiei Erste si care s-a specializat in finantarea micilor intreprinzatori din zona rurala. Tinta predilecta o constituie chiar clientii refuzati initial de banci. Doar in primele cinci luni ale acestui an, compania a acordat credite de peste 4,5 milioane euro, ajungand la un total de peste 7 milioane intr-un an de activitate.

Good.bee a majorat recent limita maxima a creditului de la 50.000 de euro la 100.000 de euro echivalent lei si are un plan de dezvoltare pe termen lung care presupune diversificarea produselor si serviciilor oferite in zona rurala. Pe un model testat deja in alte tari ale UE, good.bee intentioneaza sa lanseze microasigurari, micropensii, dar si microfonduri de investitii dedicate zonei rurale. Dobanda la creditele in lei, singura moneda in care poate fi luat imprumutul, este de 12% pe an, fixa pe toata perioada creditarii.

Clienti girati de preot si de invatatorul din sat

Modalitatea de analiza a fiecarui client in parte este una mai putin obisnuita si, in orice caz, total diferita de cea utilizata de banci. "Cream grupuri informale, de maximum 60 de persoane, alcatuite din cei care doresc credit. Se alege prin vot secret un comitet de credit, format din persoanele in care comunitatea are cea mai mare incredere, cum ar fi directorul scolii sau preotul. Informatia pe care o luam de la ei tine de caracterul debitorului: cine este serios, cine nu, cine are experienta in afacerea respectiva", arata cei de la good.bee.  Comitetul este cel care da verdictul cu privire la suma creditului. Una e suma pe care o cere solicitantul, alta este cea pe care o poate plati. Desi este luat individual, creditul implica intrega comunitate: pentru un singur rau-platnic in sat, comunitatea pierde dreptul la credit. Metoda cu responsabilizarea comunitatii chiar functioneaza; de exemplu good.bee, la un portofoliu de credite de 40 de milioane de lei, nu are nici un credit neplatit.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: