Ce se va schimba in meseria de notar
Data publicarii: 26-09-2011 | HR/Cariere
Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica modificarea Legii notarilor.
Acestia primesc atributii noi, cum ar fi depozitarea si lichidarea, la cererea mostenitorilor, a patrimoniului succesoral sau certificarea tombolelor.
Pe de alta parte, pot fi sanctionati cu amenzi pana la 40.000 de lei si trebuie sa-si faca asigurare de raspundere civila.
Modificarile aduse Legii notarilor le aduc acestora o serie de atributii suplimentare, dar si limitari de competente, obligativitatea constituirii unor asigurari de raspundere civila si a unor registre nationale de evidenta a actiunilor lor, precum si inregistrarea fiecarui sediu intr-un registru special al instantelor in circumscriptia in care functioneaza. Din noile norme nu sunt omise nici sanctiunile disciplinare suplimentare, de la avertisment pana la excluderea din profesie sau amenzi cuprinse intre 5.000 si 40.000 lei. La nivel national functioneaza peste 2.100 de birouri notariale in care-si desfasoara activitatea peste 2.400 de notari.
Potrivit actului normativ supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Justitiei, incepand cu 2014, notarii publici vor fi obligati sa incheie asigurari de raspundere civila, prin Casa de Asigurari pentru Garantarea Raspunderii Civile a notarilor publici, organizata in cadrul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR). "Notarii publici au obligatia sa incheie contractul de asigurare inainte de inceperea activitatii. Limita minima a valorii de asigurare si nivelul primei de asigurare se stabilesc anual, de catre Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici", se arata in proiect.
In ceea ce priveste competentele, acestea sunt suplimentate cu "primirea in depozit a inscrisurilor, documentelor, sumelor de bani, hartiilor de valoare, cecurilor, a altor bunuri gasite cu ocazia inventarului", fata de "primirea in depozit a inscrisurilor si documentelor prezentate de parti", prevazuta in legea aflata in vigoare, precum si de procedura divortului.
Pe de alta parte, la cererea mostenitorilor si legatarilor, notarul public poate proceda la lichidarea patrimoniului succesoral, plata datoriilor inscrise de creditori, instrainarea activului sau partajarea si atribuirea bunurilor, potrivit acordului mostenitorilor, daca in lege nu se prevede astfel. "Procedura de lichidare a patrimoniului succesiunii se stabileste prin regulamentul de punere in aplicare a legii", se precizeaza in proiect.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii