Asociatia Romana de Mediu: Lucrarile la microhidrocentralele de langa Transfagarasan trebuie oprite

Data publicarii: 26-09-2011 | Mediu



Organizatia profesionala si patronala Asociatia Romana de Mediu - 1998 (ARM) considera necesara sistarea de urgenta a lucrarilor la microhidrocentralele ce se construiesc pe cursurile de apa de langa Transfagarasan, potrivit unui comunicat.

"Expertii asociatiei au constatat ca aceste lucrari se executa fara respectarea legislatiei de mediu si a actelor de reglementare primite. Mai mult, prin aceste autorizatii nu sunt impuse anumite conditii de executie, esentiale pentru mentinerea echilibrului ecologic din zona. ARM a continuat actiunile sale de evaluare a legalitatii modului in care se realizeaza constructia salbei de zece microhidrocentrale pe raurile Capra, Buda si Otic, judetul Arges, amonte de lacul de acumulare Vidraru, situate intr-o arie protejata incadrata in reteaua Natura 2000 ca sit de importanta comunitara", se arata in comunicat.

O echipa de experti din cadrul Asociatiei Romane de Mediu a vizitat santierul unde se construiesc aceste microhidrocentrale, pentru a analiza daca se respecta normele nationale si comunitare de mediu.

Beneficiarul investitiei este firma Imob Expert Consulting SRL Pitesti, iar constructia este realizata de Conarg Construct SRL si Someco SA, cu antreprenor general Conarg SA. Proiectul a fost elaborat de Aqua-Invest SRL, iar finantarea este asigurata de CEC Bank. Autorizatia de construire nr. 14/3936/19.04.2010 a fost emisa de Consiliul Judetean Arges. Beneficiarul preconizeaza finalizarea lucrarilor in martie 2013, la doi ani de la demararea lucrarilor.

"Recent, s-a constatat ca lucrarile au fost demarate, intr-un ritm foarte alert, si pe raul Buda folosindu-se aceiasi abordare, executia lucrarilor si plasarea conductelor in albia minora a raului cu afectarea zonei de protectie a malurilor", mai informeaza comunicatul.

Reprezentantii Asociatiei Romane de Mediu - 1998 spun ca, in baza Legii nr. 544/2001 privind accesul la informatiile de interes public, ARM a adresat Administratiei Bazinale de Apa Arges Vedea, Pitesti (ABAAV) si Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului, Pitesti (ARPM) solicitarea de furnizare de date privind avizele si acordurile eliberate pentru aceste lucrari, precum si documentatiile care au stat la baza emiterii acestora.

"ABAAV Pitesti a refuzat furnizarea oricaror date, deoarece beneficiarul a invocat clauza de confidentialitate conform prevederilor ordinului MAPPM 662/2006, art. 19.

Aceasta lipsa de transparenta trebuie corectata cat mai repede", afirma oficialii ARM.

Potrivit acestora, ARPM Pitesti a pus la dispozitia reprezentantilor ARM avizele de gospodarire a apelor si acordurile de mediu eliberate pentru investitiile susmentionate si documentatia care a stat la baza emiterii acestora.

"Specialistii asociatiei au constatat, intr-o evaluare preliminara, absenta debitului salubru din prevederile avizelor de gospodarire a apelor si acordurilor de mediu, desi acesta este expres definit, in Legea Apelor nr. 107/1996, ca debitul minim necesar intr-o sectiune pe un curs de apa, pentru asigurarea conditiilor naturale de viata ale ecosistemelor acvatice existente. Rezulta ca grija pentru protectia ecosistemelor acvatice nu constituie o preocupare pentru proiectanti, dar si pentru autoritatile de avizare, care nu au manifestat niciun interes si au ignorat complet aceasta cerinta", precizeaza reprezentantii asociatiei.

In opinia acestora, o problema extrem de grava este legata de modul de realizare a lucrarilor de amplasare a conductei de aductiune pe toate cele trei rauri in raport cu prevederile din avizele de gospodarire a apelor si acordurile de mediu si documentatiile care au stat la baza eliberarii acestora.

"Evaluand continutul Memoriului tehnic intocmit in acest scop, rezulta clar ca amplasarea conductelor de aductiune trebuie facuta in afara albiei minore si zonei inundabile a raurilor, ceea ce este perfect corelat cu prevederile legale in domeniul gospodaririi apelor. Coroborand prevederile de mai sus cu situatia din teren, verificata de specialistii asociatiei, rezulta ca lucrarile pe toate cele trei rauri se desfasoara in albia minora, si, in consecinta, sunt neconforme cu avizele de gospodarire a apelor si acordurile de mediu, dar si cu prevederile legale in domeniul gospodaririi apelor, care interzic degradarea albiilor minore si a malurilor", se mai arata in comunicat.

Albia minora si zona de protectie constituie domeniul public al statului administrat, conform legii, de Administratia Nationala "Apele Romane”, iar lucrarile care se executa in prezent lezeaza tocmai acest statut, mai spun oficialii ARM.

Pentru a limita efectele lucrarilor asupra cursurilor de apa si biodiversitatii, ARM a adresat o scrisoare catre Administratia Nationala Apele Romane si Comisariatul

General al Garzii Nationale de Mediu prin care solicita o verificare in teren a situatiei existente pe cele trei rauri si, in cazul constatarii neconformitatii lucrarilor cu legislatia de mediu, dar si cu avizele si acordurile de mediu, sa se dispuna sistarea imediata a lucrarilor si suspendarea actelor de reglementare eliberate pentru aceste investitii.

ARM precizeaza ca sustine investitiile in producerea de energia din surse regenerabile, dar numai cu luarea in calcul a constrangerilor impuse de legislatia de mediu nationala si europeana.

"Nu credem ca este acceptabil sa existe 'victime colaterale' in domeniul protejarii naturii si conservarii biodiversitatii", a declarat presedintele executiv al ARM, Ioan Gherhes.

In scopul evitarii unor situatii similare, ARM solicita Ministerului Mediului si Padurilor sa stabileasca exact caracterul public al tuturor documentatiilor care stau la baza eliberarii actelor de reglementare din domeniul gospodaririi apelor si protectiei mediului, inclusiv a studiului de impact.

Totodata, ARM cere introducerea obligatorie a debitului salubru, alaturi de debitul de servitute, in continutul avizelor si autorizatiilor de gospodarire a apelor ca indicator de referinta stabilit prin studii  stiintifice care au in vedere protectia ecosistemelor din aval, precum si emiterea unor reglementari specifice privind elaborarea studiilor de impact pentru lucrarile de instalare a microhidrocentralelor.

Asociatia Romana de Mediu - 1998 (ARM) este o organizatie profesionala si patronala, ce reuneste peste 400 de specialisti din cadrul autoritatilor de mediu, administratiei publice locale si centrale, cercetatori, cadre didactice si specialisti din sectorul economic cu activitate in domeniul protectiei mediului, impreuna cu operatori economici al caror obiect de activitate este direct legat de acest domeniu.

Obiectivele generale ale asociatiei vizeaza colaborarea pentru perfectionarea cadrului legislativ cu institutiile publice, promovarea cercetarii si stimularea preluarii rezultatelor acesteia in domeniul protectiei mediului, cresterea competentelor profesionale, prin calificare, pregatire profesionala continua si specializare universitara si postuniversitara si consolidarea pietei serviciilor de mediu.  

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: