Olli Rehn: Sa spunem Romaniei si Bulgariei Bine Ati Venit in UE
Data publicarii: 27-09-2006Romania a inregistrat progrese mai mari in procesul de aderare si si-a armonizat intr-o masura mai mare legislatia cu aceea a Uniunii Europene, a declarat comisarul pentru extindere Olli Rehn, in prezentarea raportului de tara.
Comisia Europeana recomanda, totusi, implementarea unui "mecanism de cooperare si verificare" a progreselor inregistrate de Romania in domeniul justitiei, combaterii coruptiei si crimei organizate, a anuntat comisarul pentru extindere.
Posibila reducere a fondurilor agricole se doreste a fi un stimulent si nu o sanctiune, a declarat Olli Rehn, mentinonand ca exista riscul ca Romania si Bulgaria sa nu fie pregatite pana in domeniul gestionarii acestora pana la data aderarii. Olli Rehn a spus ca masura de reducere a fondurilor, in cazul in care cele doua tari nu indeplinesc cerintele UE, va fi luata dupa aderare, in cursul anului 2007.
In ceea ce priveste securitatea alimentara, Rehn a spus ca vor fi mentinute unele masuri restrictive si dupa aderare (embargou asupra produselor din carne porc si lactate), ceea ce inseamna ca acestea nu vor avea acces pe piata UE, dar vor putea fi comercializate pe piata interna a celor doua state.
Masurile speciale luate de Comisie in trei domenii - JAI, fonduri agricole, siguranta alimentara - vizeaza asigurarea continuitatii reformelor, a subliniat Rehn.
Romania si Bulgaria vor prezenta rapoarte asupra progreselor inregistrate in domeniile critice de doua ori pe an, primul urmand a fi prezentat Comisiei in luna martie a anului viitor, a mai spus Rehn.
Comisia Europeana va recomanda adoptarea unor masuri de salvgardare in cazul in care Romania si Bulgaria nu fac progrese in domeniile critice semnalate de raportul prezentat marti, a avertizat Olli Rehn.
In incheiere, Olli Rehn a cerut sprijinul europarlamentarilor pentru ratificarea tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE in tarile in care documentul nu a fost inca adoptat (Germania, Franta, Danemarca si Belgia).
Anterior, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, anuntase in fata Parlamentului European ca Romania si Bulgaria sunt pregatite pentru aderarea la UE la 1 ianuarie 2007.
"Abia asteptam ca Romania si Bulgaria sa se alature Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007", a spus Barroso, care a subliniat ca recomandarea aderarii celor doua tari la data stabilita este rezultatul unei "analize obiective, corecte si riguroase" facute de Comisia Europeana.
Bulgaria si Romania au dat raspunsurile corecte la conditiile puse de UE, au facut progrese, dar, totusi, exista domenii in care trebuie sa progreseze si mai mult, a precizat presedintele Comisiei Europene. El a afirmat ca ultimul val de extindere al Uniunii Europene, din 2004, a fost un mare succes, atat pentru UE, cat si pentru statele care au aderat. "Aderarea Bulgariei si Romaniei va marca o realizare istorica, in completarea celui de-al cincilea val al extinderii, care continua reunificarea familiei noastre europene", a conchis Barroso.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani