FMI: Economia mondiala a intrat intr-o noua faza periculoasa
Data publicarii: 21-09-2011 | InternationalEconomia mondiala a intrat intr-o noua faza periculoasa, se arata intr-un raport al FMI, care avertizeaza ca pozitia fragila a Statelor Unite si criza datoriilor publice din zona euro reprezinta riscuri majore pentru cresterea economica globala, relateaza BBC News.
Potrivit prognozei Fondului Monetar International (FMI), PIB-ul mondial va creste intr-un ritm "anemic", de 1,5%, in 2011, iar in 2012, pe fondul "turbulentelor financiare majore" din zona euro, se va inregistra o crestere de 4%, in scadere fata de valoarea de 5% consemnata in 2010.
Raportul FMI, care survine retrogradarii cu o treapta a ratingului Italiei, de la A+/A-1+, la A/A-1, de catre agentia Moody's, solicita Bancii Centrale Europene (BCE) sa "intervina ferm" pentru a mentine ordinea in privinta datoriilor publice.
Pe de alta parte, reprezentantul FMI la Atena, Bob Traa, a declarat luni ca Grecia ar trebui sa isi reduca si mai mult cheltuielile in bugetul pentru anul 2011.
In primele opt luni ale anului, deficitul bugetar a depasit tinta de 7,5% din PIB fixata pentru anul 2011, iar UE si FMI au avertizat ca ar putea sa nu deblocheze urmatoarea transa din pachetul de salvare, daca Atena nu isi stabilizeaza bugetul. Este vorba de opt miliarde de euro, de care Grecia are nevoie pana luna viitoare pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.
Saptamana trecuta, Guvernul a promis sa creasca impozitele pe proprietati, ceea ce ar permite atingerea obiectivului de deficit. Este posibil, insa, ca masura sa nu multumeasca creditorii, CE, BCE si FMI.
UE si FMI au convenit in mai anul trecut sa acorde Greciei un imprumut de urgenta de 110 miliarde de euro. In luna iunie, UE si FMI au ajuns la un acord asupra unui al doilea pachet de salvare, de 109 miliarde de euro, insa acesta nu a fost ratificat inca de parlamentele mai multor tari din Zona euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman