Merkel, contrazisa. Membrii coalitiei nu mai vor sa ajute Grecia
Data publicarii: 15-09-2011 | International
Partidul Liberal (FDP) Germania, care face parte din coalitia de guvernamant, si-a exprimat cu claritate, miercuri, dezacordul fata de cancelarul Angela Merkel de a respinge posibilitatea unei intrari a Greciei in imposibilitate de plata, informeaza agentiile internationale de presa.
Secretarul general al formatiunii, Christian Lindner, si-a declarat sustinerea liderul FDP, Philipp Rosler, care este si ministru al economiei si care a evocat posibilitatea intrarii Greciei in faliment. Declaratiile lui Linder survin dupa ce, in ajun, cancelarul Merkel pledase pentru abtinerea de la speculatii privind soarta Greciei.
'Prioritatea absoluta este evitarea intrarii Greciei in incapacitate de plata' si 'cred ca cea mai mare favoare pe care o putem face Greciei este sa nu speculam, ci sa o ajutam sa-si indeplineasca angajamentele pe care si le-a asumat', a afirmat Angela Merkel, marti, intr-un interviu acordat postului public de radio berlinez.
Deputatul eurosceptic Frank Schaffler, membru al FDP, a strans miercuri 1200 de semnaturi pentru organizarea unui referndum in interiorul partidului asupra planurilor de ajutor europene, a declarat biroul sau pentru AFP, care precizeaza ca, pentru organizarea acestui referendum, sunt necesare 3300 de semnaturi. Deputatul Schaffler doreste ca patidul sau sa se opuna oricarui ajutor suplimenatar pentru statele din UE aflate in dificultate, sa se renunte definitiv la ideea obligatiunilor comune europene si sa se instituie o procedura de excludere din zona euro a statelor cu datoii foarte mari.
Ministrul transporturilor, Peter Ramsauer, care este si numarul doi in CSU (ramura bavareza a Uniunii Crestin Democrate), dezaproba proiectul racumpararii datoriilor statelor prin Instrumentul European de Stabilitate Financiara (EFSF) si este de parere ca iesirea Greciei din zona euro 'nu va insemna sfarsitul lumii'. Intr-o declaratie care va aparea joi in saptamanalul Die Zeit, el a calificat dprept 'indigeste' masurile de sustinere a economiilor europene aflate in dificultate.
Prin aceste initiative si declaratii, partidele minoritare din coalitia de guvernare (FDP si CSU) doresc sa recastige increderea alegatorilor in contextul in care ele sunt tot mai slab cotate in preferintele electorale, comeneteaza AFP.
Pozitiei cancelarului german i s-a raliat ministrul finantelor, Wolfgang Schauble, care a reamintit ca pietele reactioneaza 'exagerat de nervos la asemenea declaratii', motiv pentru care 'nu are sens sa amplificam starea de nervozitate prin ceea ce afirmam'.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani