Romania a picat un loc in clasamentul mondial al competitivitatii
Data publicarii: 26-09-2006Evaluarea economica a "World Economic Forum" are in vedere trei criterii principale: cerinte de baza, indicatori de sporire a eficientei si factorii inovatori.
In ceea ce priveste criteriul "cerinte de baza", Romania ocupa locul 83 in lume, datorita clasarii pe pozitia 87 la capitolul institutii, locul 77 la capitolul infrastructura, locul 97 la capitolul macroeconomie si locul 69 la capitolul educatie primara si sanatate.
In ceea ce priveste criteriul "indicatori de sporire a eficientei", Romania se afla pe pozitia 55, ca urmare a clasarii pe locul 50 la capitolul educatie superioara si specializare, locul 76 la capitolul eficienta pietei si locul 49 la capitolul asimilarea tehnologiei.
In ceea ce priveste criteriul "factori inovativi", Romania este pe locul 73, ca urmare a clasarii pe pozitia 73 la capitolul sofisticarea afacerilor si locul 68 la capitolul inovatie.
Autorii studiului mentioneaza ca atat Romania cat si Bulgaria, care a picat 11 locuri in clasament fata de anul trecut, isi pun sperantele de reforma in accederea in Uniunuea Europeana (UE). "Ambele tari au planuri de reforma foarte ambitioase, dar slabiciunea institutionala care le caracterizeaza tari a ridicat indoieli cu privire la capacitatea lor de a se adapta la mediul competitiv al UE si, pe cale de consecinta, de a-si indeplini obligatiile de membri" se arata in raport.
Pe primul loc al clasamentului se afla Elvetia, urmata de Finlanda, Danemarca, Suedia si Singapore. Ocupanta primului loc anul trecut, Statele Unite ale Americii, a cazut pe pozitia a sasea.
"Clasarea pe primele pozitii a Elevetiei si a tarilor nordice arata ca institutii functionale si un management macroeconomic competent, cuplate cu o educatie de prima mana si o concentrare pe inovatie tehnologica, sunt o strategie de succes pentru dezvoltarea competitivitatii intr-o economie globala. Afacerile beneficiaza in aceste tari de un cadru institutional dezvoltat, caracterizat de domnia legii, un sistem juridic eficient si nivele mari de transparenta a institutiilor publice. Infrastructura excelenta este un factor pozitiv suplimentar pentru mediul de afaceri", a declarat economistul sef al "World Economic Forum" Augusto Lopez Claros.
Romania a ocupat anul trecut locul 67. Criteriile utilizate de autorii studiului se bazeaza pe o combinatie intre informatii economice publice si rezultatele unui sondaj de opinie realizat printre membrii comunitatilor de afaceri. Anul acesta, nu mai putin de 11.000 de oameni de afaceri de top au fost intervievati in cadrul cercetarii, pentru a detecta care sunt factorii ce afecteaza substantial mediul de afaceri.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice