Francul elvetian a scazut miercuri la nivelul de 3,5114 lei
Data publicarii: 07-09-2011 | Finante-Banci
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat miercuri un curs de referinta de 3,5114 lei pentru un franc elvetian, in scadere fata de nivelul de 3,5344 lei din sedinta anterioara.
Valoarea inregistrata marti, de 3,5344 lei pentru un franc elvetian, a reprezentat cel mai mic nivel atins de aceasta moneda in ultimele doua luni, scaderea survenind anuntului Bancii Nationale a Elvetiei (SNB), care a fixat cursul de schimb la 1,2 franci elvetieni pentru un euro, anuntand ca intentioneaza sa achizitioneze moneda straina "in cantitati nelimitate".
Banca centrala a Elvetiei a mai precizat ca tinteste o depreciere substan-tiala si de durata a francului, apreciind ca si un curs de 1,2 franci elvetieni/euro este prea mare.
"Daca perspectivele economice si riscurile deflationiste o cer, SNB va lua si alte masuri", se mai arata in comunicatul bancii.
In 8 iulie 2011, francul elvetian era cotat la 3,4792 lei. Ulterior, francul elvetian a depasit pentru prima data pragul de 4 lei, atingand pe 11 august un maxim istoric de 4,0898 lei/franc elvetian.
Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a anuntat in 22 august ca va continua masurile pentru stoparea apecierii francului elvetian prin cresterea lichiditatii pe piata monetara si prin majorarea depozitelor la vedere ale bancilor de la 120 miliarde franci elvetieni la 200 miliarde franci elvetieni.
Decizia de majorare a depozitelor bancare la vedere a fost luata la o saptamana de la extinderea acestora de la 80 de miliarde de franci elvetieni la 120 de miliarde de franci elvetieni.
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa spunea recent ca Romania nu are o problema de dimensiunile celor din alte tari in ceea ce priveste francul elvetian, sustinandu-si afirmatia prin prezentarea ultimelor date ale BNR cu privire la creditele in aceasta moneda.
"Daca ne uitam la cifre, si le am pe cele mai recente, ponderea creditelor in franci elvetieni in total credit catre sectorul privat in Romania este sub 7%, este 6,8% in iunie. Mai mare decat asta este doar pentru populatie, in total credit catre populatie este 15%. Cifrele pe care le avem in Austria, in Ungaria sunt mult mai mari decat acestea. Noi nu avem o problema de dimensiunile celei din alte state", a precizat Cristian Popa.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice