Autoritatile americane dau in judecata bancile si le acuza ca au vandut credite ipotecare supraevaluate

Data publicarii: 02-09-2011 | International

Cele mai mari banci americane vor fi date in judecata de Federal Housing Finance Agency, reglementatorul pietei. Motivul: institutiile financiare au vandut credite neperformante si care au fost contractate in timpul bulei imobiliare bancilor ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac, scrie Financial Times.

Acuzatiile pun o presiune si mai mare pe bancile americane, care incearca sa isi revina, dupa ce au trecut printr-o criza financiara de proportii.

In plus, pentru Bank of America (BofA), a doua banca din SUA dupa marimea activelor, ar fi o lovitura puternica tinand cont de faptul ca actiunile institutiei au inregistrat scaderi considerabile in ultima perioada tocmai pe fondul zvonurilor privind pierderi cauzate de creditele ipotecare neperformante. De altfel, banca ar putea avea un rol central in proces, potrivit unor surse guvernamentale.

Countrywide Financial, banca achizitionata de Bank of America in 2008 chiar la cererea autoritatilor, si BofA au vandut impreuna obligatiuni de peste 189 de miliarde de dolari, intre 2003 si 2008, precum si credite ipotecare negarantate celor de la Fannie Mae si Freddie Mac, in valoare de 883 de miliarde de dolari. Totusi, pierderile cauzate de obligatiuni nu sunt inca estimate. Chiar si asa, cei de la Federal Housing Finance Agency (FHFA) trebuie sa recupereze miliarde de dolari din pierderile cauzate de ipotecile neachitate de proprietarii care nu si-au mai putut plati ratele la case. 

Integral pe www.InCont.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: