Concesionarea energiei termice din Capitala, pe masa consilierilor generali
Data publicarii: 29-08-2011 | ActualitateConsilierii generali ai Capitalei vor dezbate, miercuri, un studiu de oportunitate privind gestiunea serviciului public de alimentare cu energie termica, care, daca va fi votat, va putea permite, printre altele, concesionarea serviciilor RADET catre un operator privat, la fel ca in cazul Apa Nova.
Studiul de oportunitate ia in calcul trei scenarii privind viitorul Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET): delegarea serviciilor catre un operator detinut 100% de Primaria Municipiului Bucuresti (PMB), ceea ce inseamna pastrarea situatiei actuale; gestionarea directa a regiei de catre PMB, ceea ce presupune ca personalul trece in randul angajatilor primariei; concesionarea catre un operator public-privat sau 100% privat.
Connform studiului, in prima varianta, municipalitatea ar trebui sa cheltuiasca in conturile regiei, in urmatorii 12 ani, 2,081 miliarde de euro, in a doua varianta, 1,924 miliarde, iar in cea de-a treia, 1,191 miliarde de euro. In aceasta din urma situatie, municipalitatea ar suporta subventia pentru cetateni in primii doi ani, urmand ca, ulterior, operatorul sa decida daca si cat suporta din subventie.
In studiu se prevede si reducerea personalului RADET, de la 4.300 la 2.500 la sfarsitul lui 2014. Costul restructurarilor de la 4.300 la 4.000 de salariati este de aproximativ sapte milioane de euro, iar costul de restructurare de la 4.000 la 2.500 de angajati este estimat la 23 de milioane de euro. Compensatia medie pe salariat, ca urmare a concedierilor, ar fi de 15.000 de euro.
Studiul mai prevede si preluarea de catre primarie a datoriilor RADET catre ELCEN, in cuantum de 2,2 miliarde de lei. Din acestea, RADET impreuna cu municipalitatea ar vrea sa stearga, prin negociere cu ELCEN, 700 milioane de lei.
Conform aceluiasi studiu, pretul gigacaloriei pentru populatie ar urma sa creasca, in cativa ani, la 248 lei, pret cu TVA.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman