Asigurarile generale scad, cele de viata sunt in crestere usoara
Data publicarii: 17-08-2011 | Finante-Banci
Rezultatele raportate de cele 23 de companii membre UNSAR dupa primele 6 luni de activitate din 2011 indica un volum de subscrieri totale la nivelul Uniunii de circa 3,3 miliarde lei, in scadere cu 8,7% in termini nominali, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Ponderea companiilor membre ale Uniunii in totalul subscrierilor de pe piata asigurarilor este de circa 80%, UNSAR reprezentand unica asociatie de profil din Romania.
Daca la nivelul intregii piete, tendinta este de scadere, analiza celor doua linii principale de subscriere , asigurarile generale , respectiv cele de viata confirma trendul diferit inregistrat de acestea in perioada de raportare. Astfel, la jumatatea anului in curs, asigurarile generale au scazut cu 12% fata de primul semestru din 2010. Principalele linii de business care au contribuit la scaderea inregistrata sunt raspunderea civila auto si carte verde (-25%), in principal ca urmare a reducerii tarifelor de prima la nivelul intregii piete si asigurarile CASCO (-17%), rezultat al prabusirii vanzarilor de automobile noi pe fondul crizei economice. La polul opus, cresteri au inregistrat asigurarile tip "property” (+23%), motorul acestora fiind politele obligatorii de locuinte care au influentat pozitiv si evolutia asigurarilor facultative de locuinte.
In ce priveste daunele platite de asiguratori in primul semestru din 2011 pe liniile de asigurari generale, totalul acestora a fost de 1,8 miliarde lei la care se adauga rezerva de daune avizata insumand circa 1,4 miliarde lei. Desi sumele platite de asiguratori au scazut cu circa 8% pe fondul reducerii volumului de prime subscrise , rata daunei, respectiv rata daunei combinata la nivelul portofoliilor membrilor UNSAR se mentine la un nivel ridicat, in special pe liniile de asigurari auto (casco, rca).
In timp ce asigurarile generale isi continua declinul inceput inca din 2009, cele de viata isi mentin trendul usor ascendent inregistrat si in anii 2009,2010. Astfel, in primul semestru din 2011,companiile membre UNSAR au raportat subscrieri de prima de peste 732 mil lei, in crestere cu 5,2% fata de aceeasi perioada din anul precedent (696 mil lei). Desi indemnizatiile brute platite de asiguratori pentru contractele in vigoare s-au mentinut in 2011 la nivelul celor din anul precedent (circa 55 mil lei), rezervele tehnice aferente asigurarilor de viata au crescut cu circa 13%, de la 3,6 mil lei in sem I 2010 la 4,1 mil lei in perioada ianuarie-iunie 2011.
Raportul dintre politele de asigurari de viata traditionale (cu randament garantat ) si cele de tip” unit linked”(cu componenta investitionala) in ce priveste volumul subscrierilor, ramane unul echilibrat .Un procentaj de 58% din total reprezinta subscrieri de polite de viata traditionale. Chiar daca politele tip "unit linked” nu mai reprezinta motorul cresterii asigurarilor de viata ca la mijlocul anilor 2000, ponderea acestora in totalul subscrierilor ramane ridicata (42%).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman