Francul, calaul elvetian

Data publicarii: 05-08-2011 | Finante-Banci

Ratele pentru debitorii care au contractat credite in franci elvetieni s-au dublat din 2007 pana in prezent, pe segmentul ipotecar urcand si peste 5.000 de lei.

Consultantul financiar Niels Schnecker considera ca acestia ar fi trebuit sa scape de mult de ele, refinantandu-le in lei sau euro.

Psihologul Hanibal Dumitrascu spune ca romanii cu astfel de contracte sunt disperati si se simt inselati.

Contextul valutar al momentului, care a favorizat o intarire a francului elvetian in raport cu alte monede importante a avut impact devastator pentru romanii care au contractat credite in respectiva valuta "exotica". Ratele sunt in prezent aproximativ duble fata de nivelurile din 2007, cand am consemnat varful bulei creditarii. Potrivit unei simulari realizate de portalul de informatii financiare pentru consumatori conso.ro la solicitarea Curierului National, la imprumuturile ipotecare cu scadenta pe 25 de ani contractate in echivalent de 100.000 de euro acum ratele urca aproape de 5.000 de lei sau chiar depasesc acest reper foarte ridicat comparativ cu veniturile medii din Romania.

Consultantul financiar Niels Schnecker ne-a declarat ca debitorii ar fi trebuit inca de acum cativa ani sa renunte la aceste contracte in franci elvetieni refinantandu-le in lei sau euro. "Daca nici acum nu au scapat de aceste credite inseamna ca sunt masochisti si platesc precum fraierii", a spus Schnecker care considera mici sansele pentru o revenire semnificativa a cursului euro/franc ce sa usureze plata datoriilor de catre debitori. 

Disperare! Aceasta este starea care ii domina pe romanii care au contractat credite in franci elvetieni, apreciaza psihologul Hanibal Dumitrascu. Disperarea este insotita de anxietate, ambele dublate de un sentiment de neputinta in a mai rezolva ceva. "Pur si simplu acestia ar trebui sa abandoneze casa. A fost o afacere cat se poate de paguboasa, asa incat nu mai au ce face decat sa dea bancii casa si sa plece in lume", a spus Dumitrascu. El crede ca un astfel de comportament ar putea fi incurajat in masura in care oamenii se simt inselati de banci.

Cei mai multi dintre debitorii care in 2007 au preferat francul elvetian ca moneda in care sa se imprumute au fost atrasi de dobanda redusa in raport cu euro sau cu leul. Ratele de atunci s-au dovedit a fi efemer atractive, iar intarirea francului, ca moneda de refugiu, pe timp de criza, a lovit direct in sanatatea financiara a romanilor indatorati. Cursul de schimb franc/leu a cunoscut o unica directie in perioada scursa de la varful bulei creditarii. Astfel, daca in cea mai mare parte a anului 2007, perechea valutara respectiva s-a tranzactionat  pe palierele de cotare de 1,9-2,0 lei pentru un franc, de atunci moneda nationala a slabit constant, atingand la inceputul acestei saptamani un minim fata de valuta elvetiana, de 3,82 lei pentru un franc.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: