E.ON vrea preturi mai mici pentru gazele naturale livrate de Gazprom
Data publicarii: 02-08-2011 | Afaceri
Grupul german de utilitati E.ON a decis sa solicite unui tribunal de arbitraj sa solutioneze o disputa pe tema pretului gazelor naturale livrate de grupul rus Gazprom, a declarat luni directorul general adjunct de la Gazprom Export, Sergei Chelpanov, transmite Interfax.
'In urma unor negocieri indelungate intre E.On si Gazprom Export, au fost adoptate unele modificari la formula de calcul a pretului gazelor naturale livrate companiei germane incepand cu 1 ianuarie 2010. Cu toate acestea, doar o luna mai tarziu E.On a facut o noua solicitare pentru a revizui aceste preturi. Discutiile au durat peste un an fara a se ajunge la un un acord. Partenerii nostrii germani au decis sa recurga la procedura de arbitraj, asa cum se stipuleaza in contract', a declarat Sergei Chelpanov. Acesta a precizat insa ca decizia E.On de a se adresa tribunalului 'nu inseamna ca procesul de negocieri a fost intrerupt. Lucram pe baza supozitiei ca cautarea unei solutii va continua'.
In urma cu zece zile, Gazprom a acceptat sa reduca preturile pentru gazele naturale livrate companiei italiene Edison S.p.A., aceasta fiind prima companie europeana care a decis sa se adreseze justitiei in incercarea de a obtine preturi mai mici pentru contractele pe termen lung.
Discutiile intre Gazprom si Edison pentru revizuirea formulei de calcul a preturilor au inceput la finele lui 2008, la cererea companiei italiene. Dupa ce negocierile s-au incheiat fara un rezultat, in luna noiembrie a anului trecut, Edison, una din cele mai vechi companii europene de utilitati, a depus o plangere la Curtea de Arbitraj de la Stockholm impotriva Promgas, un joint venture intre Gazprom si Eni, sustinand ca a inregistrat pierderi in conditiile in care a cumparat gaze naturale de la Gazprom intr-un moment in care pe piata mondiala preturile erau in scadere.
Potrivit analistilor, concesiile acordate de Gazprom pentru Edison nu vor provoca o pierdere importanta pentru Gazprom, avand in vedere ca firma italiana cumpara anual aproximativ doua miliarde de metri cubi de gaz rusesc, insa concesiile ar putea ingreuna negocierile monopolului rus cu alti consumatori mai importanti.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani