Putin ataca din nou politicile economice ale SUA
Data publicarii: 02-08-2011 | InternationalStatele Unite cheltuiesc mai mult decat isi permit si "traiesc ca un parazit pe spinarea economiei globale", a declarat luni premierul rus Vladimir Putin, dupa ce luna trecuta acuzase americanii ca sunt niste "huligani" care inunda lumea cu bani tipariti fara acoperire economica.
Declaratia premierului rus intervine in conditiile in care presedintele Barack Obama a anuntat un acord intre liderii Congresului pentru ridicarea plafonului de indatorare la cel putin 2.100 de militarde de dolari, ceea ce permite SUA sa evite intrarea in incapacitate de plata, o evolutie ce ar putea avea efecte grave asupra economiei globale. Rezolutia de ridicare a plafonului de indatorare urmeaza sa fie votata luni in Congres, cu cateva ore inainte de expirarea termenului-limita.
Adresandu-se unei tabere politice a tineretului rus, premierul rus Vladimir Putin a declarat ca SUA exista pentru a-si adanci indatorarea bazandu-se pe credit. America "traieste dincolo de mijloacele ei, taxand economia globala cu problemele ei si traind ca un parazit, pe spinarea economiei globale si a monopolului pe care il are dolarul", a spus Putin.
Pe de alta parte, premierul rus a recunoscut ca in actuala situatie, Statele Unite au luat o decizie "echilibrata", pentru ca o posibila incapacitate de plata ar fi afectat economia globala, ceea ce "n-ar fi fost bine deloc", a conchis seful guvernului rus.
La 11 iulie, premierul rus Vladimir Putin a acuzat Statele Unite de huliganism referindu-se la eforturile guvernului american de a-si usura problemele financiare injectand in economie sute de miliarde de dolari.
"Multumesc lui Dumnezeu, noi nu tiparim o rezerva de bani, dar ei ce fac? Ei se poarta precum huliganii, dand drumul la tiparnita si imprastiindu-i (banii - n.r.) in intreaga lume, uitand de principalele obligatii ce le revin", a declarat Putin la o reuniune a expertilor economici la Academia rusa de Stiinte.
Comentariile lui Putin interveneau dupa ce pana la 30 de iunie Rezerva Federala americana cumparase obligatiuni de trezorerie in valoare de 600 de miliarde de dolari.
Autoritatile ruse au declarat in repetate randuri ca doresc sa fie stabilit un cos de valute, in care sa fie inclusa si rubla, care sa inlocuiasca dolarul ca principala rezerva valutara, desi majoritatea analistilor spun ca un obiectiv mai realist al Rusiei ar fi ca rubla sa devina rezerva monetara regionala pentru spatiul CIS (Comunitatea Statelor Independente, organizatie ce include fostele republici sovietice cu exceptia balticilor si a Georgiei).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani